Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Βορίδης από τη Θεσσαλονίκη: “Είμαστε στο πλευρό του αγροδιατροφικού κλάδου”

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε την Τρίτη (27/8/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης για σειρά επαφών με φορείς και εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κόσμου της βόρειας Ελλάδος.

Ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε τα Ινστιτούτα Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη και ενημερώθηκε από τους ερευνητές τους για τις δραστηριότητες τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Στη συνέχεια διαπίστωσε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ελληνική αγροτική παραγωγή η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού Αυτοχθόνων Ποικιλιών.

Εντυπωσιάστηκε από το γενετικό υλικό που διαφυλάσσεται στην Τράπεζα κάνοντας σαφές ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της ελληνικής γης. Αμέσως μετά επισκέφθηκε και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Μελετών όπου ενημερώθηκε για την ετοιμότητα των στελεχών στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων και την αποφασιστικής σημασίας συμμετοχή τους στην περιφρούρηση του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου από παρόμοιες καταστάσεις.

Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής όπου τον υποδέχθηκαν ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο διευθυντής της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δρ. Βαγγέλης Βέργος. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Perrotis College, του Δημοτικού σχολείου και είδε από κοντά τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνο Κανέλλη, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για το πολυεπίπεδο έργο και τη διαχρονική προσφορά του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος με ιστορία 115 ετών.

Αμέσως μετά ο κ. Βορίδης παρακάθισε σε γεύμα της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τη συμμετοχή επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα και παραγωγών. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο και ακολούθησε πολυεπίπεδος και εκτενής διάλογος. Ανέλυσε τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, τις προθέσεις της για τη νέα ΚΑΠ και κατέληξε: «Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, έτοιμοι να συνδράμουμε σε οποιαδήποτε απαίτησή σας αλλά απαιτούμε συνέπεια και σοβαρότητα στις δεσμεύσεις σας».