Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Την Ημαθία επισκέφθηκαν οι υφυπουργοί Βεσυρόπουλος και Αραμπατζή

Έγινε σύσκεψη στη Βέροια για τα προβλήματα που δημιούργησαν τα ακραία φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή – τι ανέφεραν Αραμπατζή, Μπαρτζώκας και Α.Σ. Βέροιας.

Στην Ημαθία βρέθηκαν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου οι υφυπουργοί Οικονομικών (και βουλευτής Ημαθίας) Α. Βεσυρόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή ώστε να αποκτήσουν ίδια άποψη για τα προβλήματα που δημιούργησε στην αγροτική παραγωγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 10ης Ιουλίου.

Αρχικά συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, με τη συμμετοχή επίσης των βουλευτών Ημαθίας της ΝΔ τ. Μπαρτζώκα και Λ. Τσαβδαρίδη, του Δημάρχου Βέροιας Κ. Βογιαρζίδη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Γ. Μπίκα, του Προέδρου της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών – Συνεταιρισμών Ημαθίας Χ. Γιαννακάκη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από τη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές στην περιοχή της Ημαθίας που υπάρχουν καλλιέργειες ροδάκινων και καλαμποκιού κατεστραμμένες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για το θέμα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες, από την πρόσφατη θεομηνία, παραγωγούς (…) Σήμερα βρίσκομαι εδώ για την διαπίστωση του προβλήματος ιδίοις όμμασι και τον επιτόπιο έλεγχο των διαδικασιών, με στόχο την γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων, εξετάζοντας ως Υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια, κάθε δυνατότητα περαιτέρω ελάφρυνσης των παραγωγών, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες, που έχουμε παραλάβει.

Ο βουλευτής Ημαθίας Τ. Μπαρτζώκας δήλωσε τα εξής: “Από την πρώτη μέρα της πρωτοφανούς θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας βρέθηκα τόσο στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια με τους εκπροσώπους των αγροτών, όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, όπου κάναμε σύσκεψη με τον κ. Καλαϊτζίδη για να εξετάσουμε τους τρόπους της άμεσης αντίδρασής μας μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή. Αποτέλεσμα των κοινών ενεργειών μας ήταν αρχικά να κηρυχθεί η Ημαθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ενεργοποιηθούν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε, με την δεδομένη πολιτική μας βούληση, να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις. Αυτό που ζήτησα από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή, που είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στην Ημαθία, είναι η η ανάγκη για άμεσες ενέργειες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Φυσικά, η παρουσία της υφυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αυτή τη βούληση και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να επουλώσουμε τις πληγές αυτής της θεομηνίας, ώστε οι αγρότες μας να μην λάβουν την χαριστική βολή”.

Για την επίσκεψη των δυο υφυπουργών ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: “Με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας παρόντος του προέδρου Αναστάσιου Χαλκίδη και του Αντιπροέδρου Γιάννη Βράνα έγινε αυτοψία στις κατεστραμμένες φάρμες του Νομού Ημαθίας. Προσκεκλημένοι ο Υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής θέλαμε να δουν «ιδίοις όμμασιν» οι κυβερνητικοί παράγοντες στους οποίους εκθέσαμε και την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Ημαθίας.
Αποσπάσαμε την υπόσχεσή τους για γρήγορες και έγκυρες αποζημιώσεις και στήριξη των παραγωγών.