Κατηγορίες
τοπική επικαιρότητα

Τα λέγαμε – υπάρχουν δένδρα που πρέπει να κοπούν

Πριν από 2 εβδομάδες, στις 29 Ιουνίου 2019 γράφαμε στην Περισκόπηση: “(…) πέραν του ότι έχουν πάρει πολύ ύψος και μπορεί με έναν δυνατό αέρα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στη συγκοινωνία όσο και σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, εποχούμενους ή πεζούς που θα τύχει να περνούν από κάτω, έχουν σηκώσει και πλακάκια ή ήδη έχουν μια “περίεργη” κλίση.”
Όλη η ανάρτηση είναι ΕΔΩ.

Στις 10 Ιουλίου την περιοχή μας χτύπησε κακοκαιρία με τα γνωστά αποτελέσματα. Ένα από τα πολλά δένδρα που έπεσαν (φωτογραφία) ήταν στο πάρκο το οποίο η Περισκόπηση επισκέφθηκε.
Ανακαλύψαμε την Αμερική;; Δε νομίζω!
Ανοιχτές πόρτες χτυπούσαμε, είναι προφανές.

Από βδομάδα θα αρχίσουν στην Ημαθία οι κοπές επικίνδυνων για οχήματα και πεζούς δένδρων σε δρόμους και εντός οικισμών. Θα κοπούν αυτά που θα κριθεί πως αντιπροσωπεύουν μεγάλο κίνδυνο για όλους μας. Φυσικά κάποια θα μείνουν, δεν είναι δυνατόν να κοπούν τα πάντα όπως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η συμπεριφορά κάθε δέντρου σε μια νέα πιθανή κακοκαιρία.

Το σωστό είναι αριθμός δένδρων ίδιος με αυτόν που θα κοπούν να φυτευτεί το φθινόπωρο (ή όποτε πρέπει) σε άλλα σημεία, πιο “καλά”. Άλλα δένδρα όμως, που όταν μεγαλώσουν να είναι λιγότερο επικίνδυνα ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Δεν θα πρέπει να ξηλώσουμε πνεύμονες πρασίνου και μηχανές παραγωγής οξυγόνου επειδή έτσι πρέπει (δηλαδή δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε στη λογική του “πονάει πόδι – κόβει πόδι”!).

Η αρχή πάντως είναι το ήμισυ του παντός…