Κατηγορίες
διεθνή

Σημαντική για την ανατολική Μεσόγειο η 7η Ιουλίου (όχι μόνο λόγω των δικών μας εκλογών)

Μπορεί εδώ η Κυριακή 7 Ιουλίου να είναι ημέρα – ορόσημο λόγω εκλογών (και να έχουμε εμείς στην Ελλάδα τα … “δικά μας”), η ίδια όμως ημέρα είναι στην ουσία ημέρα – ορόσημο για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό γιατί αν τηρηθεί το ήδη γνωστό χρονοδιάγραμμα, από την Κυριακή και μετά θα πρέπει να παραδοθεί απ’ την Ρωσία στην Τουρκία η πρώτη “παρτίδα” των S-400.

Τι θα ακολουθήσει είναι άγνωστο (σχετικά άγνωστο), επειδή οι Αμερικάνοι μπορεί να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει ταυτόχρονα η Τουρκία και τα αεροπλάνα F-35 και τους Ρώσικους S-400, μπορεί να δεσμεύονται από μια σειρά από νομοσχέδια ή κανόνες για το που θα δώσουν τα όπλα που κατασκευάζουν, όμως δεν θέλουν να χάσουν και τόσο εύκολα την Τουρκία από το γενικότερο πλάνο τους – εξακολουθούν να τη θεωρούν σημαντική για τα σχέδιά τους.

Οπότε στην Ελλάδα δεν είμαστε μόνο εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και εν αναμονή των εξελίξεων σε αυτό το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ (οικονομικής, πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής φύσης) μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.