Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας περιβάλλον

Ημέρα Οικολογικού Χρέους (διαβάστε το, δεν θα χάσετε)

Τρέχουμε με ταχύτητες μεγαλύτερες από όσο μπορούμε;; Καταναλώνουμε περισσότερους πόρους από όσους πραγματικά ο πλανήτης και τα οικοσυστήματα παράγουν;;;

Φυσικά και ναι. Και πάντα υπάρχει μια ημερομηνία ορόσημο, που θα πρέπει να μας απασχολεί.

Τις τελευταίες δεκαετίες η συγκεκριμένη ημερομηνία έρχεται νωρίτερα από ότι θα έπρεπε. Το κακό επίσης είναι πως κάθε χρόνο έρχεται ολοένα και πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε…
Πριν από 30 χρόνια έρχονταν περίπου τον Οκτώβριο. Πριν από 20 χρόνια έρχονταν Σεπτέμβριο. Τώρα όμως έρχεται στις 29 Ιουλίου. Άρα είμαστε σε ακόμη χειρότερη θέση από ότι ήμασταν πέρσι, πρόπερσι, το 2016 κλπ κλπ.

Που αναφερόμαστε;;;

Στην ημέρα εξάντλησης των λεγόμενων “ετήσιων αποθεμάτων” του πλανήτη!!!

Κανονικά η ημέρα εξάντλησης των ετήσιων αποθεμάτων του πλανήτη θα έπρεπε να είναι η 31η Δεκεμβρίου. Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν όλα κυλούσαν ομαλά: τελειώνει το έτος, τελειώνουν και οι διαθέσιμοι πόροι (όπως τους έχουν υπολογίσει οι επιστήμονες, εννοείται). Τα οικοσυστήματα όμως δεν προλαβαίνουν να ανανεωθούν.
Δανειζόμαστε από τις επόμενες χρονιές, άρα από τις επόμενες γενιές!!!

Overshoot Day: Δεν δίνουμε χρόνο στον πλανήτη να αναγεννηθεί και να αναπληρώσει τις απώλειες

Σε απλά ελληνικά;; Ημέρα Οικολογικού Χρέους!

Δεν δίνουμε χρόνο στον πλανήτη να αναγεννηθεί και να αναπληρώσει τις απώλειες του (αυτά δηλαδή που του παίρνουμε για να έχουμε τη ζωή που έχουμε: οξυγόνο, πετρέλαια, ενέργεια κλπ κλπ). Καταστροφή των δασών, διάβρωση του εδάφους, μείωση της βιοποικιλότητας, αύξηση της ποσότητας των αερίων που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα…. είναι μόνο μερικά από τα οποία θα πρέπει να έχουμε στο νου μας όποτε μιλάμε για καταστροφή του πλανήτη.
Στην ουσία, σύμφωνα με το Global Footprint Network, για να βγάλουμε τη χρονιά χρειαζόμαστε 1,75 φορές τα αποθέματα που παράγει ο πλανήτης μας.

Για να καταλάβουμε το χάλι στο οποίο ζούμε αρκεί να αναφέρουμε ότι η Ιαπωνία για να μπορέσει να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο τρόπου ζωής και κατανάλωσης (εν ολίγοις για να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών της) χρειάζεται 7,7 Ιαπωνίες!!!
Απ’ την άλλη, αν όλοι αποκτούσαμε τις συνήθειες των κατοίκων των ΗΠΑ (υπολογίζεται πως κατ’ άτομο πετάνε 95 κιλά φαγητό και τα παραγόμενα “αέρια του θερμοκηπίου” είναι τα μεγαλύτερα στον πλανήτη), τότε θα χρειαζόμασταν κάθε χρόνο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές από πέντε πλανήτες παρόμοιους με τη Γη…

Δράμα η κατάσταση δηλαδή!

Τι γίνεται με την Ελλάδα;;

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι περίπου στα ίδια με τις άλλες χώρες που θεωρούνται “ανεπτυγμένες” ή “αναπτυσσόμενες”: αναλώνουμε περισσότερες φυσικές πηγές από όσες η χώρα μπορεί να παράξει.
Είχαμε ξεφύγει μέχρι το 2007 αλλά – προφανώς – λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2008 και μετά τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα. Όμως πάλι χρειαζόμαστε ως πολίτες της χώρας αυτής περισσότερες από μια Ελλάδες για να ζήσουμε όπως ζούμε.

με κόκκινο και ροζ χρώμα οι χώρες που χρειάζονται περισσότερα από όσα μπορούν να “αναγεννήσουν” στην επικράτειά τους. Έτσι “δανείζονται” από άλλες και κυρίως από τις επόμενες χρονιές.

Άρα είναι όλα τυχαία;

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς αυτό. Τίποτε δεν είναι τυχαίο.:

  • Ούτε οι υψηλές θερμοκρασίες (τα σαραντάρια στην Ευρώπη των τελευταίων εβδομάδων),
  • ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πολλαπλασιαστεί σε αριθμό και έχουν εμφανιστεί και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν τα είχαμε δει,
  • ούτε οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, οι χιλιάδες καταγεγραμμένοι κεραυνοί, οι χαλαζοπτώσεις που μας έρχονται στα ξαφνικά και από το πουθενά κλπ κλπ κλπ
  • ούτε οι μελέτες που λένε ότι σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί το “μεσογειακό κλίμα” και θα αποκτήσουμε κλίμα Σαχάρας,
  • ούτε οι άλλες μελέτες που αναφέρουν ότι λόγω της υπερθέρμανσης θα εξαφανιστούν τα ψάρια από τις θάλασσές μας.

 


Θλιβερό αλλά και πραγματικό συμπέρασμα: δεν πάμε καλά, έχουμε πάρει στραβό δρόμο! Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε.

Όπως είπε κάποιος (δε θυμάμαι που το άκουσα), σε αυτό το καράβι που το λένε Γη δεν υπάρχουν επιβάτες. Πλήρωμα είμαστε, όλοι μας…

περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ