Κατηγορίες
εκλογές ιστορία

Εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο και… “τα μπάνια του λαού”

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με εκλογές που έγιναν το κατακαλόκαιρο, όπως συμβαίνει φέτος που οι εκλογές γίνονται στο μέσον του θέρους (στις 7 Ιουλίου).

Εκλογές λοιπόν τέτοιες μέρες δεν έχουν γίνει ποτέ τα τελευταία 91 χρόνια!
Στη χώρα μας όταν λέμε κατακαλόκαιρο εννοούμε Ιούλιο και/ή Αύγουστο, οπότε εκλογές τέτοιες μέρες έχουμε να δούμε 9 δεκαετίες. Από το 1928…

Οι βουλευτικές εκλογές του 1928, που έγιναν στις 19 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, είχαν ως βασικό πρωταγωνιστή τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον οποίο – όπως λέει ο μύθος – τον βρήκαν μέσα στον Ιούνιο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Κρήτη, να κάνει τα μπάνια του και τον έπεισαν να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά (παρασκηνιακά ήταν παρών, εμφανώς όμως και προσωπικά απείχε από την πολιτική ζωή).

Όσον δε αφορά “τα μπάνια του λαού”, είναι μια έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου. Δυο μόλις χρόνια μετά από τις εκλογές του 1985 ο Παπανδρέου γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων να πάει σε πρόωρες εκλογές περί τα τέλη Ιουλίου της χρονιάς εκείνης ή μέχρι τα μέσα του Αυγούστου. Και τότε απάντησε ότι δεν θα πρέπει να χαλάσουν τα μπάνια του λαού.

Φυσικά τα μπάνια του λαού δεν τα χαλούσε κανείς πολιτικός, ακόμη κι αν δεν το έλεγε στα ίσια.
Πάντως, οι πιο… “θερινές” εκλογές που έγιναν το 1974 και μετά ήταν:

  • στις 2 Ιουνίου 1985 (τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Α. Παπανδρέου και έλαβε 45,82% – 161 έδρες),
  • στις 18 Ιουνίου 1989 (τις κέρδισε η Νέα Δημοκρατία με τον Κ. Μητσοτάκη και έλαβε 44,3% – 145 έδρες) και
  • στις 17 Ιουνίου 2012 (τις κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία με τον Αντ. Σαμαρά και έλαβε 29,7% – 129 έδρες).