Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή Ελληνοτουρκικά Κύπρος

Στις διεθνείς σχέσεις ΔΕΝ υπάρχουν φιλίες – μόνο συμφέροντα. Ας το καταλάβουμε επιτέλους!

Κι αφού πλέον μας έχουν λυθεί οι απορίες σχετικά με το εάν οι Τούρκοι έκαναν ή δεν έκαναν γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (τις απορίες όλων τις έλυσε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, που είπε πως το τρυπάνι έφτασε σε βάθος 3.000 μέτρων και ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου), τώρα αυτό που όλοι αναμένουμε είναι η αντίδραση των “συμμάχων”. Αν φυσικά αποδειχθεί ότι ο Τούρκος είπε την αλήθεια, γιατί και αυτό παίζει.

Τα έχουμε πει χίλιες δυο φορές, ας τα ξαναπούμε ακόμη μια: είμαστε μόνοι, ολομόναχοι. Εμείς, οι Κύπριοι και κανείς άλλος!

Οι υπόλοιποι:


1. είτε θα σφυρίζουν αδιάφορα χαϊδεύοντας την Τουρκία (όπως γράφουν από το πρωί της Τρίτης τα διεθνή ΜΜΕ κάτι τέτοιο ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ),
2. είτε θα κάνουν πλάτες στους Τούρκους (όπως κάνει δεκαετίες τώρα η Βρετανία ή η Ρωσία εσχάτως)
3. είτε θα προσπαθούν να το παίξουν με όλους καλοί γιατί τα λεφτά είναι πολλά (όπως κάνει το Αμέρικα που δίνει συνεχώς παρατάσεις στο γείτονα).

Κι αν σε κάποια φάση της Ιστορίας φαίνεται ότι κάποιοι “είναι μαζί μας”, αυτό γίνεται επειδή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που γίνεται αυτό τα συμφέροντα μας συμπίπτουν (και το momentum εκείνο πρέπει να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε πιο πολύ κι απ’ τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου). Γιατί όταν αρχίζουν να αποκλίνουν, πάλι με τους άλλους θα πάνε.

Όσο για τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ, αυτά που ακούγονται πως θα κάνει είναι για γέλια (και μετά έχουν και την απαίτηση για “Ενωμένη Ευρώπη” πανάθεμά τους!!!): ή θα στείλουν λέει προειδοποίηση στην Τουρκία είτε θα διακόψουν τις ενταξιακές συνομιλίες. Και τ’ αυτί του Ερντογάν ίδρωσε από την αγωνία για κάποιο από τα δυο…

Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες. Υπάρχουν συμφέροντα.
Δεν υπάρχουν “ομόδοξα τόξα”, “αδελφά έθνη”, “ξανθά γένη” ή “προαιώνιες συμμαχίες”.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο το καλύτερο για εμάς και το μέλλον της χώρας.


  • επίσης – και αυτό θα πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό, στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν “τριήμερα του Αγίου Πνεύματος”. Αν κάποιος θελήσει να κάνει κάτι, θα στο κάνει όποτε κρίνει εκείνος και δεν θα περιμένει να τελειώσει το δικό σου τριήμερο…
  • όπως πολύ σωστά ανέφερε Έλληνας δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, πρέπει επιτέλους να μπει μια σειρά στο θέμα των στημένων ειδήσεων διαφόρων πραγματικά ανυπόληπτων ΜΜΕ. Που έγραφαν ό,τι να ‘ναι για λίγα κλικ, αδιαφορώντας για όσα μπορούν να προκαλέσουν τα γραφόμενά τους.