Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Σταυροί προτίμησης στο Δήμο Αλεξάνδρειας: ποιος πήρε τους πιο πολλούς – πόσοι ήταν των… χιλίων – πόσες γυναίκες εξελέγησαν

Για να κλείσουμε (για σήμερα) το θέμα των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαϊου / 2ας Ιουνίου στο Δήμο Αλεξάνδρειας να αναφέρουμε τα εξής, που είναι τα πρώτα εύκολα συμπεράσματα που “βγαίνουν” από τα αποτελέσματα – αφού η Περισκόπηση ήταν η μοναδική που πραγματικά ασχολήθηκε τόσο με το σύστημα εκλογής όσο και με τον τρόπο που εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι και σας παρουσίασε που εκλέγει ποιος και πόσους (και αυτό ήταν το πραγματικά δύσκολο, γιατί απαιτεί διάβασμα και ώρες):

Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων ήταν ο Στέφανος Δελιόπουλος που ήταν υποψήφιος στην Εκλογική Περιφέρεια Αλεξάνδρειας με το συνδυασμό “Ώρα Ευθύνης” του Π. Γκυρίνη. Έφτασε τους 1788 σταυρούς.

Αυτός που εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο με το μικρότερο αριθμό σταυρών ήταν ο Αντώνης Τσαγιόπουλος. Εξελέγη λαμβάνοντας 286 σταυρούς προτίμησης και ήταν υποψήφιος στην Εκλογική Περιφέρεια Αντιγονιδών με το συνδυασμό του Μ. Χαλκίδη.

Τους 1000 σταυρούς, εκτός του Στ. Δελιόπουλου (1788) πέρασαν επίσης οι Σάκης Κούγκας (1406), Γιάννης Κιρκιλιαννίδης (1277) και Κώστας Βενιόπουλος (1041).

Τέλος, παρά το γεγονός ότι σε όλα τα ψηφοδέλτια οι γυναίκες που ήταν υποψήφιες για το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν το 40%, η αντιστοιχία αυτή “δεν βγήκε” και στην κάλπη.
Μόλις τρεις είναι οι γυναίκες που εξελέγησαν: Όλγα Μοσχοπούλου (Ώρα Ευθύνης), Όλγα Καστανά (Αξίζουμε Καλύτερα) και Ελένη Λαφαζάνη (Δύναμη Ανατροπής – Νέα Σελίδα).
Δηλαδή μόλις το 10% (στην πραγματικότητα το 9,9%) των συμβούλων θα είναι γυναίκες.