Κατηγορίες
σχόλιο επικαιρότητας

Η ανοιχτή επιστολή του Στάθη Σαρηγιαννίδη (που λέει πολλά σε πολλούς)

Με μια επιστολή που θα πρέπει να διαβαστεί από το σύνολο αυτών που ασχολούνται με τα πολιτικά πράγματα σε κάθε κόμμα, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Στάθης Σαρηγιαννίδης τα λέει όλα.

Το προφανές είναι πως ο άνθρωπος λέει αυτό που αισθάνεται, όμως μέσα από τις χίλιες τόσες λέξεις της ανοιχτής επιστολής του προς τον Μητσοτάκη ο Σαραγιαννίδης περιγράφει αυτά που συμβαίνουν στα κόμματα (είτε είναι κόμματα εξουσίας είτε όχι) και έμμεσα δείχνει σε όλους τους λόγους που οι περισσότεροι αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα κόμματα ή αν ασχοληθούν τα μαζεύουν και φεύγουν γρήγορα, μόλις αντιληφθούν διάφορα. Γιατί αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κόμματα θα πρέπει να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο πλην της πολιτικής: θα πρέπει πρώτιστα να είναι ισορροπιστής και ταυτόχρονα των δημοσίων σχέσεων. Τα υπόλοιπα έπονται…

Πριν διαβάσετε την επιστολή του Σαρηγιαννίδη θα ήθελα να επισημάνω δυο πράγματα:

1. δεν είναι ο μοναδικός, όχι μόνο μέσα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, που έχει θέμα με τη λειτουργία των κομμάτων. Υπάρχουν και άλλοι, που πολύ θα ήθελαν να κάνουν ότι έκανε ο Σαρηγιαννίδης και λένε τα ίδια ακριβώς αλλά σε “κλειστό κύκλο”.

2. βασική αρχή της λειτουργίας των κομμάτων είναι ο λεγόμενος “διαχωρισμός”: υπάρχει το κόμμα (ως μηχανισμός, ως οργανισμός), η μεγάλη μάζα (αρχικά τα εγγεγραμμένα μέλη και στη συνέχεια οι ψηφοφόροι τους) και τέλος τα στελέχη (η ηγετική ομάδα και καμιά 20αριά πρόσωπα που την περιστοιχίζουν στους πρωϊνούς καφέδες). Αν σταματήσει η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των τριών και λείψει η κοινή λογική, τότε είναι θέμα χρόνου οποιοδήποτε κόμμα να εξαϋλωθεί.


Η επιστολή Σαρηγιαννίδη:

Κύριε Πρόεδρε,

κινούμενος πάντα ορθόδοξα και με αξιοπρέπεια σε ολόκληρο τον προσωπικό και πολιτικό μου βίο, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή για να σας επισημάνω τα κάτωθι:

Υπέβαλα αίτηση και εκδήλωσα την επιθυμία μου να συμπεριληφθώ στην λίστα των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ, στην εκλογική περιφέρεια Ημαθίας, με γνώμονα την αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγηση την οποία από την αρχή της προεδρίας σας στην ΝΔ ευαγγελίζεστε.

Αποτέλεσα και αποτελώ, τόσο εγώ όσο και τα μέλη της οικογένειάς μου, σταθερό και αμετακίνητο “θεμέλιο” της Νέας Δημοκρατίας, κινούμενος σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της, θέτοντας εαυτόν πάντα στην υπηρεσία της Νέας Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το αν εκλογικά την εκάστοτε περίοδο κινείτο ανοδικά η καθοδικά.

Υπηρέτησα την Νέα Δημοκρατία στα χρόνια τα δύσκολα, όπως τον καιρό που ήμασταν οι “γερμανοτσολιάδες”, οι “μνημονιακοί”, οι “προδότες” κατά τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα. Έθεσα εαυτόν σε μία εκλογική αναμέτρηση το 2014 ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με το χρίσμα της Ν.Δ, στον συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως κινούμαστε προς “σφαγή” στο όνομα της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά το αρνητικό κλίμα και το σύνολο των κομματικών “μηχανισμών” της περιοχής να κινείται αντίθετα, κατάφερα και συγκέντρωσα μαζί με τους φίλους – υποψήφιους περ. συμβούλους μου (8 τον αριθμό), 13.269 σταυρούς την Α Κυριακή 18.994 σταυρούς την Β Κυριακή, πείθοντας τόσο τους Νεοδημοκράτες να μην γυρίσουν την πλάτη στην παράταξη, όσο και ψηφοφόρους από άλλα κόμματα να προσέλθουν στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και να την στηρίξουν, διατηρώντας έτσι και διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια της παράταξης, επικαλούμενος τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, με προσωπικό οικονομικό, σωματικό και ψυχικό κόστος.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω, διότι κύριε Πρόεδρε γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως αν η Νέα Δημοκρατία δεν ακολούθησε στα δύσκολα χρόνια την κατρακύλα άλλων πάλαι ποτέ μεγάλων παρατάξεων, αυτό οφείλεται κυρίως, όχι στις περιόδους εξουσίας αλλά στο γεγονός πως στα δύσκολα χρόνια, όπως αυτά των “γερμανοτσολιάδων”, κάποιοι κράτησαν και κρατούν άμυνα και αποτέλεσαν και αποτελούν τα “θεμέλια του οικοδομήματος” της παράταξης. Με τιμή λοιπόν έχω την δυνατότητα να μπορώ να ισχυρίζομαι πως είμαι ένας εξ αυτών των “θεμελίων” και αυτό οι πολίτες της Ημαθίας το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά.

Με το θάρρος της γνώμης λοιπόν, σας υπενθυμίζω πως η Δημοκρατία επιτάσσει στα κόμματα, η επιλογή των αντιπροσώπων τους, ακόμα και των “υποψήφιων” υποψηφίων να γίνεται από τα μέλη των κομμάτων, έστω σε κάποιο ποσοστό αν όχι στο σύνολό τους.

Το Μητρώο Στελεχών ορθώς λειτούργησε ως μια φόρμα, δια της οποίας δύνανται οι πολίτες που δεν έχουν “μέσον”, όπως δηλώσατε χθες στο STAR, να προσεγγίσουν και να ενταχθούν στους κόλπους της ΝΔ, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι έχει ωφελιμιστικό χαρακτήρα για τους συμμετέχοντες.
Θεωρώ λοιπόν πως οι Ημαθιώτες, μέλη της παράταξης, θα έπρεπε να έχουν λόγο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της περιοχής έστω και κατά ένα ποσοστό και να μην αποκλείονται τελείως, με αποτέλεσμα να γίνεται διαμόρφωση του ψηφοδελτίου σύμφωνα με τα θέλω, τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες των εκάστοτε συμβούλων σας που δεν έχουν σχέση με την περιοχή.

Τα κόμματα κύριε Πρόεδρε όπως καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, αποτελούν πυλώνες Δημοκρατίας και διαύλους μεταφοράς της λαϊκής εξουσίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η εξουσία αυτή δεν επιδέχεται “στραγγαλισμό”.

Τα ανωτέρω βέβαια δεν τα αναφέρω για να σας κάνω “μάθημα” Δημοκρατίας, αλλά για να σας εξηγήσω και για να σας μεταφέρω την αίσθηση της αδικίας που υφίσταται στο μυαλό των πολιτών της Ημαθίας και δη των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Μια αίσθηση η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή εξ αποστάσεως από τους συμβούλους σας.

Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω πως η λογική, κάποιοι εκ των υποψηφίων να γνωρίζουν από καιρό πριν ότι είναι “εντός”, λαμβάνοντας σχετικές διαβεβαιώσεις από συμβούλους σας, αφήνοντας άλλους να ξοδεύουν χρήματα, κόπο και αξιοπρέπεια, δεν αποτελεί ευφυΐα αλλά απλή αγένεια και ας γνωρίζουν οι σύμβουλοί σας πως αγενής, ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να είναι.

Τα όσα λέω κύριε Πρόεδρε αποτελούν προϊόν ανιδιοτέλειας, επαφής με τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και μη, καθώς και αγάπης προς αυτήν την ιστορική παράταξη των δύσκολων αποφάσεων, έχοντας ταυτόχρονα την εμπειρία, την πεποίθηση αλλά μπορώ να πω και την γνώση, πως κατά πλειοψηφία τα “στελέχη – παράγωγα” αυτού του μηχανισμού και των επιλογών αυτών, θα είναι τα πρώτα που όταν το καράβι “πάρει” κλίση κατά πλειοψηφία θα “κρεμάσουν στο κατάρτι” την παράταξη διότι δεν θα υπάρχει πλέον όφελος.

Σε κάθε περίπτωση και αν όλο το σκεπτικό μου είναι λάθος, αναρωτιέμαι για το πώς η επιτροπή αξιολόγησης της ΝΔ, αξιολόγησε εμένα ως μη κατάλληλο ενώ αναζητούσε υποψήφιους με χαρακτηριστικά όπως:

1) Νέους (42 ετών)

2) Άφθαρτους (δεν συμμετείχα ποτέ σε βουλευτικό ψηφοδέλτιο)

3) Σπουδές (Δικηγόρος κάτοχος Μεταπτυχιακού Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών)

4) Ξένες γλώσσες (2 ξένες γλώσσες)

5) Εκλογική δύναμη (13.269 σταυρούς την Α Κυριακή 18.994 σταυρούς την Β Κυριακή το 2014)

6) Πολιτική εμπειρία (περ. Σύμβουλος Ημαθίας από 2010 έως 2019)

και ενώ:

i) Δεν προσχώρησα και δεν υποστήριξα ποτέ άλλη παράταξη πλην της ΝΔ και των σχηματισμών και φορέων που στήριζε αυτή.

ii) Δεν συνεργάστηκα ποτέ με τον οποιοδήποτε αξιωματούχο άλλης παράταξης προκειμένου να αποκομίσω ίδιον όφελος (όπως κατάληψη θέσης).

iii) Δεν υπήρξα ποτέ υποψήφιος σε Δημοτικό, Περιφερειακό ή άλλο ψηφοδέλτιο που δεν είχε την στήριξη της ΝΔ.

iv) Δεν στήριξα ποτέ υποψήφιο “αντάρτη” ο οποίος εναντιώθηκε στη ΝΔ.

Προφανώς φταίει το γεγονός ότι δεν έχω μάθει να ξύνω πόρτες όπως ο σκύλος, παρακαλώντας να μου ανοίξουν ή δεν έχω μάθει να κολακεύω τον κάθε σύμβουλο – υπεύθυνο. Να θυμάστε πως υπάρχουν πολλά άξια στελέχη της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα κύριε Πρόεδρε, που περιμένουν και αξίζουν έστω ένα τηλεφώνημα. “Να τους σέβεστε καβάλα να σας σέβονται πεζό”

Με ευχαριστίες και σεβασμό προς όλους τους χιλιάδες εκείνους φίλους, που δήλωσαν και δηλώνουν την υποστήριξή τους και την αγάπη τους στο πρόσωπό μου, τόσο από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας όσο και από άλλους χώρους οι οποίοι θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία για χάρη μου αλλά μου είναι πάρα πολύ δύσκολο πλέον να δεσμεύσω και με την βεβαιότητα πως στα δύσκολα θα με θυμηθείτε, σας επισημαίνω, πως αν δεν λειτουργήσουν τα αντικειμενικά αντανακλαστικά της παράταξης, αν αγνοεί η ΝΔ τα στελέχη της “θεμέλια”, φοβάμαι πως αυτό το αίσθημα αδικίας που πανελλαδικά προσωρινώς αποθηκεύεται, θα το βρούμε μπροστά μας ως Νέα Δημοκρατία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια.

Με τιμή και ευχές για αυτοδυναμία, για μια επιτυχημένη και εθνικά ωφέλιμη θητεία ως αυριανός Πρωθυπουργός της Ελλάδος

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ