Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Επιτυχημένη η 7η Ημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη στα Τρίκαλα Ημαθίας

Μια εξαιρετική ημερίδα, από αυτές που στην περιοχή μας γίνονται μια στο τόσο (και που λόγω αυτής ήταν εξαιρετικά περιορισμένες οι αναρτήσεις του Σαββατοκύριακου) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όσοι βρεθήκαμε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Απριλίου 2019 στα Τρίκαλα Ημαθίας.

Αναφέρομαι στην 7η Ημερίδα για την γεωργία, την αγροδιατροφή, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του εκ Τρικάλων καταγόμενου συνδημότη μας και καθηγητή στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Σουηδίας, Κώστα Καραντινινή.

Η φετινή ημερίδα είχε ως αντικείμενό της την Ευφυή Γεωργία, που συχνά αναφέρεται και ως “γεωργία ακριβείας” ή “ψηφιακή γεωργία”. Πρόκειται για έναν συνδυασμό εφαρμογών των τεχνολογιών της πληροφορικής, της ρομποτικής, του διαδικτύου, της δορυφορικής και της τηλεπισκόπησης σε συνδυασμό με την βιολογία και την γεωπονική επιστήμη.

Για μια ακόμη χρονιά ενημερωθήκαμε για μια σειρά από τα θέματα (τα περισσότερα εκ των οποίων σε όσους από εμάς δεν είμαστε αγρότες και δεν τα παρακολουθούμε από κοντά ήταν σχετικά άγνωστα) από επιστήμονες, αγρότες, πανεπιστημιακούς και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη μεταποίηση και που πήγαν στα Τρίκαλα από πολλά σημεία της Ελλάδας αλλά και την Ευρώπη.

Στα θετικά της φετινής διοργάνωσης θα πρέπει να προσμετρήσουμε το γεγονός ότι η συμμετοχή νέων από την περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Όλη την ημερίδα – συνολικά περίπου 6 ώρες – μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ, στο κανάλι τη Περισκόπησης στο youtube. Την ημερίδα τη μετέδωσε ζωντανά η Περισκόπηση, από την αρχή μέχρι το τέλος της (με τα όποια προβλήματα που υπήρχαν στη ροή της εικόνας, και για το λόγο αυτό ζητάω προκαταβολικά συγνώμη αλλά η σύνδεση είχε κι αυτή τα προβλήματά της…). Εμείς πάντως επιμείναμε, επειδή από την πρώτη μέρα στο διαδίκτυο σκοπός μας ήταν να είμαστε κοντά στα πραγματικά σοβαρά και γενικότερου ενδιαφέροντος πράγματα που αναδεικνύουν την περιοχή μας, να είμαστε κοντά σε αυτά που δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας και ανοίγουν γενικότερες προοπτικές.

Στην ανάρτηση αυτή θα δείτε μόνο ένα μικρό απόσπασμα περίπου 8 λεπτών. Επίσης φωτογραφίες από την ημερίδα. Όλη την ημερίδα μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ λοιπόν, γιατί ήταν μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε πολλά για τη λεγόμενη “ευφυή γεωργία”, τι μας περιμένει αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται.
Με την ελπίδα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να πέσουν τα κοστολόγια για τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε ακόμη και αγρότες που καλλιεργούν μικρές εκτάσεις να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ό,τι μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες με σκοπό να επιτύχουν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, μικρότερα κοστολόγια αλλά και λιγότερη ρύπανση.