Κατηγορίες
αγροτικά

Δηλώσεις – εκκλήσεις για το θέμα με τη χαλαζόπτωση από τους Κ. Καλαϊτζίδη, Κ. Ναλμπάντη και Α. Πανταζόπουλο

Από το χτύπημα του χαλαζιού και μετά, έρχονται στην Περισκόπηση δηλώσεις πολιτικών προσώπων (βουλευτών, δημάρχων, υποψηφίων κλπ) για να κινηθούν οι υπηρεσίες, να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες κλπ – οι πιο πρόσφατες είναι του υποψηφίου δημάρχου Αλεξάνδρειας Κ. Ναλμπάντη, υπάρχει και αυτή του επίσης υποψηφίου δημάρχου Αλεξάνδρειας Αργύρη Πανταζόπουλου, ή του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη. Μπορείτε να τις δείτε στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Δείτε στη συνέχεια τις δηλώσεις – εκκλήσεις των δυο υποψηφίων δημάρχων Αλεξάνδρειας (την είδηση ότι ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης κινήθηκε και αυτός για το ίδιο θέμα μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ,) και του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας:

Δήλωση Κώστα Ναλμπάντη

Η πρόσφατη καταστροφική για τις καλλιέργειες χαλαζόπτωση που έπληξε τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μελίκης, στον Άραχο της Δ.Ε. Αλεξάνδρειας και αλλού, ανέδειξε και φέτος το τεράστιο πρόβλημα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος σε ότι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Άλλη μια καλλιεργητική χρονιά ξεκινά με την αγωνία για την επόμενη μέρα, αφού ο αγροτικός κόσμος βιώνει την ανασφάλεια που δημιουργεί το υφιστάμενο καθεστώς αποζημιώσεων του αρμόδιου οργανισμού.
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν άμεσα και σύντομα να ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ τις εκτιμήσεις, ώστε το οι αγρότες να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος για την σοδιά τους συντομότερο δυνατόν.

Με τα εισοδήματα των καλλιεργητών να έχουν συρρικνωθεί δραματικά μέσα στα χρόνια της κρίσης, απαιτείται εκ μέρους της κυβέρνησης να ληφθούν άμεσα γενναίες και δίκαιες αποφάσεις για την προστασία των αγροτών μας.
Είναι αδήριτη ανάγκη αφενός να αναπροσαρμοστεί ο κανονισμός ασφάλισης των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ, ώστε αφενός οι εκτιμήσεις να αποτυπώνουν με ρεαλισμό τις ζημιές των καλλιεργειών και αφετέρου να αποζημιώνονται αυτές σύντομα και σε τιμές που αναλογούν στις τιμές τις αγοράς συνυπολογίζοντας και τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο όταν και όπου αυτές συμβαίνουν.

Οι αγρότες μας πληρώνουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό του ΕΛΓΑ για να έχουν πλήρη κάλυψη ζημιών από καιρικά φαινόμενα και όχι για να εισπράττουν την άρνηση αποζημιώσεων μέσω μεθοδευμένων εξαιρέσεων που έχει σήμερα ο κανονισμός. Είχαμε και ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περίοδο της ανθοφορίας, για τις οποίες μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν και κατά πόσο, εξ αιτίας τέτοιων εξαιρέσεων του κανονισμού.
Καμιά ζημιά σε αγροτικές καλλιέργειες δεν πρέπει να εξαιρείται και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίζει με την αγωνία του αγροτικού κόσμου.
Η συνέχιση της αβεβαιότητας που ταλανίζει τους καλλιεργητές, θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών, την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και τελικά την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας, που ως γνωστόν αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, αφού βασικός αιμοδότης της αγοράς ήταν και παραμένει ο αγροτικός κόσμος.
Θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, και θα ασκήσουμε όση πίεση χρειαστεί για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών μας.

Κώστας Ναλμπάντης
Υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρεια
ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Δήλωση Αργύρη Πανταζόπουλου:

“Οι ζημίες στις καλλιέργειες στην περιοχή της Μελίκης από τη χαλαζόπτωση αποτελούν ένα ακόμη βαρύ πλήγμα για την αγροτική οικονομία του Δήμου μας.
Οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για την εκτίμηση των ζημιών, που πρέπει να γίνει με ορθό και δίκαιο τρόπο που θα αντιστοιχεί στο πραγματικό μέγεθος και όχι σε μειωμένο ύψος. Αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων. Καμία καθυστέρηση δεν μπορεί να είναι ανεκτή ιδίως στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν και οι αγρότες.
Και ο Δήμος Αλεξάνδρειας υποχρεούται να συνδράμει με κάθε τρόπο το έργο των αρμοδίων και να αναλάβει κάθε χρήσιμη πρωτοβουλία.
Γιατί ο Δήμος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είναι όλοι οι άνθρωποί του και τα προβλήματά τους που για εμάς, τη Δύναμη Ενότητας και Ελπίδας, είναι ο μόνος αντίπαλός μας.”

 

Δ.Τ. αντιπεριφερειάρχη Κ. Καλαϊτζίδη

“Από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις και οι προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και προσωπικά του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ, για την σωστή και πλήρη καταγραφή των ζημιών αλλά και για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση των ημερών, η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες της Ημαθίας (ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, βερίκοκα, κεράσια κλπ).

Ήδη από το Σαββατοκύριακο, ο Κώστας Καλαϊτζίδης επισκέφθηκε εκτάσεις των οποίων οι καλλιέργειες έπαθαν ζημιές από το χαλάζι και παράλληλα επικοινώνησε με καλλιεργητές και εκπροσώπους αγροτών της Ημαθίας (Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, συνεταιρισμούς κλπ) ώστε να ενημερωθεί κι από την πλευρά τους, για το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γραφείο του ΕΛΓΑ Βέροιας όπου ζητήθηκε από την υπηρεσία η άμεση κινητοποίηση των γεωπόνων της, για την πλήρη και καταγραφή των ζημιών (ανά καλλιέργεια και περιοχή) και την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να προχωρήσουν έγκαιρα οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών. Επισημάνθηκε επίσης ότι η καταστροφή προκλήθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον αγροτικό κόσμο που προετοιμάζονταν για τη συγκομιδή της παραγωγής του, έχοντας ήδη χρεωθεί για τα καλλιεργητικά έξοδα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τον ΕΛΓΑ για την χωρίς αποτέλεσμα αντιχαλαζική “προστασία” και την ελλειπή κάλυψη των καλλιεργειών μέσω των αεροπλάνων που είναι επιφορτισμένα για αυτό τον σκοπό.

Στα ίδιο πλαίσια έγιναν προσπάθειες για να δοθεί ευρεία και πανελλήνια δημοσιότητα στο σοβαρό πρόβλημα που προκάλεσε η καταστροφή, μέσω παρουσίασης στοιχείων σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών της επικράτειας και σε άλλα ΜΜΕ πανελλήνιας κυκλοφορίας, παράλληλα με την ταυτόχρονη ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ της Ημαθίας, η συμβολή των οποίων (για μια ακόμη φορά) στην παρουσίαση των προβλημάτων που προκάλεσε το χαλάζι στην Ημαθία ήταν εξ αρχής άμεση και καθοριστική.

Για όλα τα παραπάνω ο Κώστας Καλαϊτζίδης ενημέρωσε και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος θα καταβάλει ταυτόχρονες προσπάθειες για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ έγινε επικοινωνία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την οποία ζητήθηκε η άμεση κινητοποίηση των συναρμόδιων υπηρεσιών και η πλήρης οικονομική κάλυψη των πληγέντων αγροτών.”