Κατηγορίες
εκλογές Ευρωπ. Ένωση

Ευρωεκλογές με σταυρό – πότε γίνονται, τι προβλέπεται σε όλη την ΕΕ (όλα τα στοιχεία)

Την εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών με σταυρό (και όχι με βάση τη θέση τους στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων) ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης.
Όπως είπε σε αθηναϊκό ραδιοσταθμό, οι ευρωεκλογές δεν θα γίνουν με λίστα αλλά οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους με σταυρό, την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών (26/5).

Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα εκλεγούν όλοι την ίδια ημέρα. Κάθε χώρα έχει καθορίσει διαφορετική ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών, μέσα στο τετραήμερο 23 – 26 Μαΐου 2019: στην Ελλάδα για παράδειγμα θα γίνουν στις 26/5, στην Ολλανδία στις 23 ή στη Μάλτα στις 25/5.

Επειδή εδώ στην Περισκόπηση, από την πρώτη μέρα που βγήκαμε στο διαδίκτυο το ψάχνουμε το πράμα γενικότερα και δεν αναλωνόμαστε σε αντιγραφές στις αναρτήσεις, αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για τις ευρωεκλογές του 2019 σε όλη την Ευρώπη σας προτείνουμε να πατήσετε ΕΔΩ (θα μεταφερθείτε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και να δείτε με εικόνα όλη την… εικόνα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο.

Στο γράφημα που θα δείτε φαίνεται επίσης και η αλλαγή που θα επέλθει τόσο στο συνολικό αριθμό όσο και στην κατανομή ανά χώρα των ευρωβουλευτών λόγω του brexit