Κατηγορίες
ανακοινώσεις

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας: ” η Καθαρά Δευτέρα είναι εθιμοτυπική και όχι υποχρεωτική αργία”

Με αφορμή τον εορτασμό της Καθαρά Δευτέρα (που φέτος πέφτει στις 11 Μαρτίου) ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Δεδομένου ότι, η ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 είναι η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, με την παρούσα σας ενημερώνουμε σχετικά με την τυχόν λειτουργία των καταστημάτων και την αμοιβή των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.
Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές και υποχρεωτικές αργίες. Κατά συνέπεια, είναι εθιμοτυπική και όχι υποχρεωτική αργία και έγκειται στην επιχειρηματική πρωτοβουλία, εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.


Στο πλαίσιο αυτό, τα εμπορικά καταστήματα που παραδοσιακά ανοίγουν την Καθαρή Δευτέρα, λόγω του χαρακτήρα της ημέρας ή της τουριστικής κίνησης, μπορούν να λειτουργούν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.
Προσοχή χρειάζεται όταν η Καθαρή Δευτέρα έχει οριστεί ως τοπική υποχρεωτική αργία από νομοθετικό κείμενο (Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα) ή όταν έχει καταστεί ως υποχρεωτική από την επιχειρησιακή «παράδοση», δηλαδή η επιχείρηση δεν λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον η επιχείρηση επιλέξει να λειτουργήσει, οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε την πάγια θέση της ΕΣΕΕ ότι η συγκεκριμένη ημέρα είναι μεν εθιμοτυπική αργία αλλά έχει μεγάλο πολιτιστικό βάθος και περιεχόμενο, κατά συνέπεια η Συνομοσπονδία ευνοεί την λειτουργία των καταστημάτων μόνο στην περίπτωση που δικαιολογείται από τον χαρακτήρα της ημέρας ως εορτής.”