Κατηγορίες
Κύπρος Οικονομία

Τεράστιο το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η ύπαρξη ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανακοινώθηκε στη Λευκωσία την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Παρουσία του αντιπροέδρου της αμερικανικής Exxon Mobil ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι στο στόχο που φέρει ο όνομα “Γλαύκος” και βρίσκεται στο “Οικόπεδο 10” της κυπριακής ΑΟΖ ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις είναι κάπου μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια – Tcf (που σημαίνει από 142 μέχρι 227 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).


Με τη σειρά του ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος της Exxon Mobil μίλησε για νέα κοιτάσματα που πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα “οικόπεδα” της Κυπριακής ΑΟΖ ή και στο ίδιο (άρα οι Αμερικάνοι δεν σταματούν εδώ ενώ η όλη ιστορία θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες εταιρίες να ξεκινήσουν γεωτρήσεις που δεν έχουν κάνει, παρότι τους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα από την Κύπρο).

Απ’ την άλλη, η ανακοίνωση είναι 101% σίγουρο ότι θα ανοίξει την όρεξη και της Τουρκίας, η οποία – παρότι από το 1974 έχει εισβάλλει και κατέχει το μισό νησί – απαιτεί θέση στο όλο σκηνικό όχι μόνο για την Τουρκοκυπριακή πλευρά (αν υπάρχει πλέον τέτοια, με τόσες χιλιάδες εποίκους που έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο…) αλλά και για τον εαυτό της!

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι με τη λήξη των εργασιών για τη γεώτρηση «Glaucus-1», έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC, στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων».