Κατηγορίες
Οικονομία

Περίπου οι μισοί χρωστούν στην εφορία

4.064.750 φυσικά και νομικά πρόσωπα στον κατάλογο των οφειλετών

Το δικό της ιδιαίτερο μήνυμα στέλνει (προς κάθε κατεύθυνση) η έκθεση του του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση είναι σαφές ένα πράγμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία: ότι δεν πάμε καλά!
Αρκεί να δει κάποιος τι συμβαίνει με τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση. Περίπου οι μισοί Έλληνες χρωστάνε, παρά το ότι ο αριθμός αυτών που χρωστάνε μειώθηκε λίγο.

Αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο είναι ότι, αν χωρίσουμε τα χρέη σε κατηγορίες, η “μεσαία” κατηγορία (χρέη από 500 μέχρι 10.000 ευρώ) παρουσιάζει μείωση του αριθμού των οφειλετών. Αντίθετα, ο αριθμός όσων χρωστούν μέχρι 500 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 17.241 ΑΦΜ και όσοι χρωστούν ποσά από 0,01 μέχρι 500 ευρώ ανέρχονταν σε 2.219.151 φυσικά πρόσωπα.

Η φτώχεια και η ανεργία “πάνε καλά” λοιπόν, αφού πάνω από 2,2 εκατομμύρια αδυνατούν να πάνε να πληρώσουν ακόμη και ένα πεντακοσάρικο (που κάποιους που εργάζονταν, το 2018, ήταν ίσως και παραπάνω από ένα μηνιάτικο).

Συνολικά σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χρέη προς τη φορολογική διοίκηση είχαν για την περίοδο εκείνη 4.064.750 φυσικά και νομικά πρόσωπα.