Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Οικονομία

Έλληνες: χρωστάμε πιο πολλά και είμαστε και απ’ τους πιο φτωχούς! Πόσα χρωστάει κάθε Έλληνας;

Ακριβώς όπως τα λέει ο τίτλος: χρωστάμε πιο πολλά και είμαστε κι απ’ τους πιο φτωχούς!
Σύμφωνα με ανάλυση του ΣΕΒ που βασίστηκε σε μελέτη του ΟΟΣΕ που τιτλοφορείται “How’s Life” η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται παραπάνω.

Κάθε Έλληνας χρωστάει στους… “δανειστές” περίπου 29.700 ενώ είμαστε στον πάτο της λίστας (35η θέση) αναφορικά με τη βιωσιμότητα του επιπέδου ευημερίας της χώρας μας στο μέλλον.
Αυτός είναι ο μέσος όρος που θα μπορούσαμε να τον πούμε και “κατά κεφαλήν χρέος”. Τριάντα χιλιάρικα! Κι ας είναι η κόρη του φίλου μου του Βασίλη που γεννήθηκε προχτές ή μια γιαγιά 101 χρόνων που ζει σε κάποιο χωριό στην Πίνδο ή σε μια βραχονησίδα στο Αιγαίο.

Τα λεγόμενα “περιουσιακά στοιχεία ανά νοικοκυριό” (αφαιρώντας τα χρωστούμενα) είναι κατά μέσο όρο στα 125.000 ευρώ τη στιγμή που σε ακόμη και στην Πορτογαλία είναι κατά πολύ πιο ψηλά (198.000 ευρώ).
Η έρευνα και η ανάλυση έχουν κι άλλα στοιχεία (κάποια θετικά, που δε σχετίζονται με οικονομικά), όμως τα δυο προαναφερόμενα δείχνουν το επίπεδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα λόγω της “κρίσης” που μας φόρτωσαν και την οποία βιώνουμε από το 2009-2010 και μετά.

Φυσικά όλα τα στοιχεία είναι εμφανές ότι αφορούν μέσους όρους. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες που δεν έχουν δουλειά, άλλοι που δεν έχουν να φάνε και απευθύνονται σε συσσίτια, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν κλειδωμένους λογαριασμούς στις (διασωθείσες δυο φορές με δικά μας λεφτά) τράπεζες ή που δεν θα έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο (π.χ. το σπίτι τους) γιατί θα κατασχεθεί και θα βγει στο σφυρί λόγω χρεών. Και δεν αναφέρομαι στους κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή μπαταχτσήδες.