Κατηγορίες
περιβάλλον

Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, καθώς τέτοια μέρα, πριν 48 χρόνια, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ η Σύμβαση για τους Υγροτόπους, με στόχο να προωθήσει την προστασία των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου θα τιμήσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με παρουσίαση του βιβλίου “Θεσσαλονίκη των νερών”, των Γιώργος Μπλιώνης και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στην παρουσίαση, ο συγγραφέας Γιώργος Μπλιώνης θα μιλήσει με επίκεντρο την διαχρονική σχέση των εκβολών των ποταμών Αξιός και Γαλλικός με την πόλη της Θεσσαλονίκης.


Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση από το Φ.Δ.Π.Π. Θερμαϊκού Κόλπου με τίτλο «Υγρότοποι και Κλιματική Αλλαγή», που είναι και το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, όπως ορίστηκε από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ. «Δεν είμαστε ανίσχυροι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής» είναι το φετινό μότο του εορτασμού, καθώς οι υγρότοποι αποτελούν ισχυρά αναχώματα στην προσπάθεια για προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας “Δημήτριος Κυριάκου Χαντές”, με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα.

Το βιβλίο καταγράφει τους χειμάρρους και τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, πίσω από αυτή τη γενική περιγραφή κρύβεται ένα τεράστιο εγχείρημα να διερευνηθεί η ιστορία της πόλης με όρους γεωγραφικούς, οικολογικούς και ιστορικούς.
Η έρευνα και το περιεχόμενο του βιβλίου αφορούν σε σημαντικό βαθμό την περιοχή του κάμπου της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα εκτείνεται το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Έτσι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας και Δόκτωρ Βιολογίας/Οικολογίας Γιώργος Μπλιώνης θα μιλήσει με επίκεντρο την διαχρονική σχέση των εκβολών των ποταμών Αξιός και Γαλλικός με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους χειμάρρους και τις βαλτώδεις εκτάσεις έξω από τα δυτικά τείχη.