Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία σκίτσα-σάτυρα

Γαλαξίας έρχεται κατά πάνω μας…

Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου… σε 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια!

Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (Large Magellanic Cloud – LMC) είναι ο πιο φωτεινός γαλαξίας της γειτονιάς μας. Απέχει από τον δικό μας περίπου 50 kiloparsecs ή περίπου 160.000 έτη φωτός. Αν τα κάνουμε χιλιόμετρα, είναι περίπου 1.000 επί 1,5137169 επί 10 εις τη 15η χιλιόμετρα.

Όπως διαβάζω, οι επιστήμονες έκαναν λάθος στον προσδιορισμό μιας πιθανής σύγκρουσης του Νέφους του Μαγγελένου με τον δικό μας γαλαξία και τελικά ο χρόνος είναι τα 2,5 δις χρόνια.

Από τη σύγκρουση, λέει, παίζει το πολύ μικρό ενδεχόμενο το ηλιακό μας σύστημα να εκτοξευθεί έξω από το γαλαξία μας, γεγονός που θα σημάνει και το τέλος κάθε μορφής ζωής.


Πάντως, αν νομίζουμε ότι θα γλυτώσουμε απ’ το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (επειδή το ενδεχόμενο είναι “πολύ μικρό”), απ’ την άλλη άκρη του Σύμπαντος υπάρχει και η Ανδρομέδα. Αυτή αναμένεται να συγκρουστεί μαζί μας σε 4 με 5 δισεκατομμύρια χρόνια!

 


Πάμε τώρα στα γνωστά επιστημονικά συμπεράσματα που όλοι αναμένετε:

Συμπέρασμα 1ο: ευτυχώς που το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου πάει σα χελώνα και δεν τρέχει πολύ για τα κοσμικά δεδομένα
Συμπέρασμα 2ο: σε 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια είναι δεδομένο ότι δεν θα θυμόμαστε το λάθος που έγινε στον προσδιορισμό του χρόνου της σύγκρουσης
Συμπέρασμα 3ο και σημαντικότερο: άντε να δούμε πότε θα καταλάβουμε πόσο μικροί είμαστε…!!!