Κατηγορίες
ΚΚΕ

Προβλήματα από την κακοκαιρία: ευθύνες σε Κυβέρνηση, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και Δήμους αποδίδει το ΚΚΕ

Χιονόπτωση 03.01.2019Από το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την κακοκαιρία που πλήττει την Κεντρική Μακεδονία:

“Τα σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες που έχει τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η Περιφέρεια και οι Δήμοι για τις ελλείψεις σε υποδομές και μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελλής, καθώς και όλοι οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Κ.Μακεδονίας με την Λαϊκή Συσπείρωση, με παρεμβάσεις τους από το πρωί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητάνε να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και παραμένουν μέχρι τώρα.


Το πρόβλημα του αεροδρομίου «Μακεδονία» δεν είναι τωρινό, είναι χρόνιο και έχουν ευθύνη όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή για το γεγονός μετά από τόσες δεκαετίες δεν έχει λυθεί το ζήτημα του συστήματος προσγείωσης για τέτοιες περιπτώσεις και κάθε φορά που υπάρχει «χαμηλή νέφωση» αναγκάζεται ο κόσμος να ταλαιπωρείται με τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων.

Προκαλεί επίσης εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η διοίκηση του ΟΑΣΘ, μετά τα επίσης προκλητικά περί μη καθυστερήσεων στα δρομολόγια, να εμπαίξει για ακόμα μια φορά το λαό της Θεσσαλονίκης, κρύβοντας τον πραγματικό λόγο για τον οποίο «πάγωσε» τα δρομολόγια των λεωφορείων. Η πραγματικότητα είναι αυτή που εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει και είναι, εκτός όλων των άλλων, και η έλλειψη σύγχρονου στόλου, που με ευθύνη όλων προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων αλλά και των σημερινών δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης και αυτή τη φορά. Όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες, θα λειτουργούν και θα υποτάσσονται στη λογική του «κόστους-οφέλους», η οποία είναι βασική κατεύθυνση της Ε.Ε., διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα κάθε φορά που κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή μας. Να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την τάχιστη αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, καθώς και μέτρα για μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Άμεσα η κυβέρνηση, η περιφέρεια και δημοτικές αρχές να φροντίσουν να:
• Να εξασφαλιστεί με όλα τα μέσα ο καθαρισμός των δρόμων. Να εξασφαλιστεί πρωτευόντως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία με άνοιγμα των δρόμων προς αυτά και την κινητοποίηση κρατικών μέσων (μέσω τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης) σε ασθενείς και εργαζόμενους σ’ αυτά. Να ληφθούν μέτρα για την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αλλά και για όλες τις περιφερειακές ενότητες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποκλεισμού.
• Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των εγκλωβισμένων στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Με κρατική ευθύνη να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους σε άλλα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τραίνο) ή σε ξενοδοχεία για διαμονή και σίτιση με οικονομική επιβάρυνση των αεροπορικών εταιριών και της διαβόητης FRAPORT στην οποία παραδόθηκε το αεροδρόμιο για να «εκσυγχρονιστεί».

• Ο ΟΑΣΘ να αφήσει τις δικαιολογίες και να θέσει σε κίνηση ΑΜΕΣΑ σε όλες τις γραμμές της πόλης.
• Το Υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει άμεσα ότι οι εργαζόνενοι που αργούν ή δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους μπορούν ΝΟΜΙΜΑ και χωρίς καμιά επίπτωση από τους εργοδότες να λείψουν από αυτή, χωρίς να θεωρηθεί άδεια. Οι επιθεωρήσεις εργασίας να ελέγξουν άμεσα σχετικές καταγγελίες από εργαζόμενους.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, τους μαζικούς φορείς, να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να συμβάλλουν στην επίλυση όποιων ζητημάτων προκύψουν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία.