Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019 του Δήμου Αλεξάνδρειας

Δημαρχείο ΑλεξάνδρειαςΚατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξάνδρειας, ύψους περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ. Για την ακρίβεια 26,697 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνεδρίαση (λόγω χωροταξίας, θέσης, στάσης κλπ) διακρίνονταν εύκολα πέντε – έξι παρατάξεις. Οι νυν παρατάξεις, οι πρώην και οι… επόμενες.

Ο δήμαρχος στην εισήγησή του ανέφερε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό που χαρακτηρίζεται από μειώσεις εσόδων που προκύπτουν από τις κυβερνητικές αποφάσεις όλων των τελευταίων ετών – μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις ΣΑΤΑ και ΚΑΠ. Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλους παράγοντες που μείωσαν τα διαθέσιμα των Δήμων όπως ότι ο Δήμος πληρώνει 322.000 ευρώ φόρο και ΕΝΦΙΑ.

Όπως είπε, στόχοι του προϋπολογισμού είναι η κάλυψη δαπανών και όπως ανέφερε “γίνεται αντιληπτό η προσπάθεια να διασφαλιστούν πόροι από άλλες πηγές όπως ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο (…) για έργα.”

Ο Φώτης Δημητριάδης ανέφερε είπε ότι δεν περίμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό. Ότι ο δήμαρχος επικαλέστηκε μειώσεις εσόδων, όμως όλοι οι Δήμοι έχουν μειώσεις αλλά προσπάθησαν να τις αντισταθμίσουν. Κάνοντας μια αναφορά σε οικονομικά μεγέθη, ανέφερε επίσης ότι ο τελευταίος προϋπολογισμός της δικής του θητείας, του 2015, ήταν ύψους περίπου 31 εκατομμυρίων αλλά με 1 εκατ. ανείσπρακτα. Τώρα υπάρχουν 4 εκατ., σημείωσε. Τέλος έκανε λόγο για πολλά δικαστικά έξοδα. “Κανείς δεν πρέπει να νοιώθει περήφανος για τα 7 εκατομμύρια ταμειακό υπόλοιπο γιατί δεν έγιναν έργα”, είπε.
Στην απάντησή του στην πρωτολογία του Φ. Δημητριάδη, ο δήμαρχος ανέφερε: “ολισθαίνετε για άλλη μια φορά, (…) δεν θεωρώ επιχειρήματα τα δικά σας – ίσως δεν είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών είναι όμως καλύτερος όλων των δικών σας. Όντως υπάρχει μια περίπτωση για τα συνεργεία αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη. Αν οι υποθέσεις είναι 10, οι 8 είναι προσωπικά δικές σας, δικές σας αμαρτίες προσωπικά πληρώνει ο τόπος και έρχονται και άλλες και τις περιμένουμε”.

Στη δική του τοποθέτηση ο δημοτικός σύμβουλος Στέργιος Μίχος είπε ότι το ταμειακό διαθέσιμο που υπάρχει δεν τιμά τον Δήμο και ότι ο πραγματικός πλούτος ενός Δήμου είναι οι μελέτες. “Η Διοίκηση προσπαθεί αλλά δεν αλλάζει η πραγματικότητα (…) υπάρχει μιζέρια.” Και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, στον ΣΜΑ, στο Πνευματικό Κέντρο της Αλεξάνδρειας που ακόμη δεν παραδόθηκε. “ Δυστυχώς δεν μπορέσατε να αλλάξετε την εικόνα του Δήμου και αυτό καταγράφεται στον προϋπολογισμό”.
Στην ανταπάντησή του ο δήμαρχος συμφώνησε ότι περιουσία είναι οι μελέτες. Όπως όμως διευκρίνισε το πρόβλημα είναι με την τεχνική υπηρεσία η οποία έχει τέτοιο φόρτο εργασίας που εξαντλείται η προσπάθεια της κυρίως στα διαδικαστικά. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα – ακόμη κι αν υπάρχει η οικονομική – να ανατεθεί μελέτη σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αλευράς επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός “εκφράζει τις επιλογές κάθε διοίκησης και δείχνει τη φιλοσοφία της”. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να καταγραφούν οι μειώσεις εσόδων και φοροεπιδρομές της κεντρικής διοίκησης, όμως όπως είπε “δεν είδαμε καμιά προσπάθεια να ανακουφίσει τον δημότη και να τον απαλλάξει από την υπέρμετρη φορολογία της αυτοδιοίκησης. (…) Η δημοτική μας αρχή έχει αποδυθεί σε έναν τεράστιο εισπρακτικό αγώνα την στιγμή που είναι ψίχουλα οι ενισχύσεις από το κράτος. (…) Η διοίκηση είδε το Δήμο ως μια ανώνυμη εταιρία και παρουσιάζει και κέρδη.”
Αναφορά στις κατατμήσεις έκαναν στις πρωτολογίες τους έκαναν οι Φ. Δημητριάδης, Αλευράς, που τάχθηκαν κατά.

Στο τέλος ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε στο σύνολό του από την πλειοψηφία ενώ η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ για τα έξοδα μισθοδοσιών και πληρωμών ασφαλιστικών, για να κονδύλια των λειτουργικών εξόδων (ΚΕΔΑ, ΟΠΑΚΟΜ, κοινωνικών δομών – φαρμακείο και παντοπωλείο) και για τις εισφορές σε ΦΟΔΣΑ.