Κατηγορίες
Ελλάδα ιστορία

Κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντίστασης η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25/11/1942)

γέφυρα Γοργοποτάμου 1942Στις 25 Νοεμβρίου του 1942 πραγματοποιήθηκε μια από τις σημαντικότερες (από κάθε άποψη) αντικατοχική και αντιφασιστική ενέργεια της περιόδου της Κατοχής: η μάχη του Γοργοποτάμου και ανατίναξη της γέφυρας. Αναμφίβολα ήταν η κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντίστασης.
Μια επιχείρηση στην οποία απ’ τη μια ήταν οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ Έλληνες (έστω κι αν χρειάστηκε να μπει βρετανικός “δάκτυλος” και να συντονιστούν από τους Βρετανούς, που επίσης συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή) κι απ’ την άλλη μεριά οι δυνάμεις του Άξονα.

Οι αντιστασιακές ομάδες του ΕΔΕΣ (υπό τον Ν. Ζέρβα) και του ΕΛΑΣ (υπό τον Ά. Βελουχιώτη) συνεργάστηκαν μεταξύ τους αλλά και με την ομάδα των Βρετανών της SOE (υπό τους Edmund Charles Wolf Myers και Christopher Montague Woodhouse) και ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου, στο πλαίσιο της επιχείρησης Harling.


Οι λεπτομέρειες του ύψιστου αυτού γεγονότος της Εθνικής Αντίστασης κάνουν συνήθως τη διαφορά και καλό θα ήταν να αναζητηθούν, από όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει τι πραγματικά προηγήθηκε και πως έγινε το σαμποτάζ, αποκλειστικά και μόνο μέσα από ιστορικά τεκμηριωμένα κείμενα. Γιατί πλέον (και ειδικά τώρα με το διαδίκτυο) ο καθένας λέει ότι τον βολεύει, χωρίς τη στοιχειώδη αναφορά σε ιστορικά δεδομένα. Συνήθως διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα κατά το δοκούν.

Όμως αυτό το οποίο δεν χρειάζεται αναζήτηση και θα πρέπει να μείνει στο νου μας για πάντα είναι ένα: οι Έλληνες πήγαν μπροστά ΜΟΝΟ όταν συνεργάζονταν μεταξύ τους.

Όταν χωρίζονταν (είτε επειδή το ήθελαν κάποιοι εντός της Ελλάδας – επειδή επένδυσαν στο διχασμό για να αναρριχηθούν στην εξουσία ή για να τη διατηρήσουν, είτε επειδή το ήθελαν κάποιοι εκτός Ελλάδας – για να τη μικρύνουν ή για να την κρατήσουν “χαμηλά”), το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για όλους μας!

Άλλωστε δε χρειάζεται παρά να ανατρέξει κανείς σε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μόλις λίγους μήνες μετά από τον Γοργοπόταμο για να καταλάβει περισσότερα…