Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας: οι συνήθεις «πρόθυμοι συνομιλητές» πανηγυρίζουν

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, με αφορμή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση που έγινε στην Αθήνα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Την ώρα που ο Αγροτικός κόσμος της Ημαθίας και των άλλων νομών καταρρέει και ο «νέος» Υπουργός Γεωργίας αοριστολογεί και οι συνήθεις «πρόθυμοι συνομιλητές» πανηγυρίζουν για το θετικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης (σ.τ.Π: “προχθεσινής”) στο ΥΠΑΑΤ.
Και δεν αναφερόμαστε στην σύσκεψη του Υπουργού κ. Αραχωβίτη με τους βουλευτές των ροδακινοπαραγωγικών νομών, από την οποία τίποτε το ουσιαστικό δεν βγήκε. Ούτε για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, ούτε για τις περί του «εμπάργκο» αποζημιώσεις, ούτε φυσικά και για το ακατάσχετο του λογαριασμού των παραγωγών.


Δεν αναφερόμαστε στις συναντήσεις που θεωρούνται «μυστικές» στα πλαίσια της πάγιας πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλεί μόνο με τους αρεστούς.

Αναφερόμαστε στους συναδέλφους της «ομοσπονδίας ροδακινοπαραγωγών» οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία μας προετοιμάζει για τα θετικά αποτελέσματα που έρχονται.

Θεωρούμε απαράδεκτη την μη πρόσκληση (για πολλοστή φορά) και των άλλων αγροτικών συλλόγων των νομών Ημαθίας – Πέλλας – Φλώρινας – Λάρισας σε μια συζήτηση την οποία επιτακτικά ζητούμε από την πρώτη ημέρα που ο νέος υπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του και της οποίας την «ατζέντα» με τα καυτά προβλήματα των αγροτών των περιοχών μας επανειλημμένα έχουμε δημοσιοποιήσει.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους της «ομοσπονδίας ροδακινοπαραγωγών» να κάνουν μια περιοδεία στις αγροτικές περιοχές των νομών μας και να ενημερώσουν τους παραγωγούς για το «συγκεκριμένο» πλαίσιο των αιτημάτων που έθεσαν στον υπουργό, και για τα «συγκεκριμένα» αποτελέσματα της συνάντησης τους.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ”

 


Στο σχετικό με τη συνάντηση δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ, αναφέρονται τα ακόλουθα (δεν βρήκαμε την ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ο Σύλλογος της Βέροιας):

“Σύσκεψη για τα προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση του ροδάκινου

Με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κοζάνης συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν άμεσα θέματα που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς.

Οι βουλευτές ενημέρωσαν δια ζώσης τον υπουργό για το γεγονός ότι το ροδάκινο έχει γίνει προβληματικό προϊόν μετά το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς από το εμπάργκο και στη συνέχεια, παρά τα έτη που μεσολάβησαν, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί η αγορά λόγω έλλειψης οργάνωσης των εμπορικών συμπράξεων, κυρίως, μεταξύ των συνεταιρισμών. Επίσης, οι βουλευτές υποστήριξαν ότι οι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη καθώς έχουμε επαναλαμβανόμενες σημαντικές ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής από έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή την περίοδο της συγκομιδής.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε ότι εξετάζει όλες τις προτάσεις, που έχουν τεθεί στο τραπέζι με γνώμονα τις δυνατότητες που υπάρχουν, τα διαθέσιμα εργαλεία και το ισχύον νομικό πλαίσιο.”