Κατηγορίες
σύλλογοι

Το Εμπόριο Εορδαίας επισκέφθηκε ο Σύλλογος Προσκυνητών Αγίου Όρους Αλεξάνδρειας και Περιχώρων

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μελών του Συλλόγου Προσκυνητών Αγίου Όρους Αλεξάνδρειας και Περιχώρων στο Εμπόριο της Εορδαίας. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, 100 άτομα, και το ταξίδι έγινε με δύο πούλμαν.

Αναχώρησαν τα Πούλμαν στις 07.15 της Κυριακής και έφτασαν στο Εμπόριο στις 08.40. Αμέσως οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά όπου παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία.

Μετά την τελετουργία πήγαν στο επισκοπείο όπου προσφέρθηκε καφές και επακολούθησε μια ξενάγηση από την κυρία Μαλαματή σχετικά με την ιστορία του Ναού και τις περιπέτειες που είχε στο διάβα του χρόνου. Μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Ιερέα του χωριού που αποτελεί το στυλοβάτη των έργων που εκτελέστηκαν και εκτελούνται στο χωριό.

Στο χώρο γύρω από το Ναό κατασκευάστηκε ένας Πύργος που είναι αντίγραφο του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και ακριβώς απέναντι ολοκληρώνεται ένα ακόμη σπουδαίο και μοναδικό έργο που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει ένα πραγματικό κόσμημα της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για αντίγραφο του Ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης με κλίμακα 1/25.

Οι προσκυνητές του Αγίου Όρους έμειναν έκπληκτοι από το θέαμα αυτό και επαίνεσαν την προσπάθεια του Ιερέα του χωριού και όλων των κατοίκων που προσφέρουν εργασία και χρήματα για να ολοκληρωθεί αυτή η ωραία προσπάθεια.

Μετά τις ξεναγήσεις αυτές οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στο παρακείμενο καστανόδασος όπου γευμάτισαν σε μια πολύ ωραία ταβέρνα. Μετά το γεύμα πήγαν στην πλατεία του χωριού όπου ήπιαν τον καφέ τους στις παρακείμενες καφετέριες.

Η επόμενη επίσκεψή τους ήταν στο Αρχαιολογικό Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας όπου παρακολούθησαν ένα πανόραμα ιστορικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων άριστα τοποθετημένων σε προθήκες σ’ ένα πραγματικά θαυμάσιο κτίριο. Η ξενάγηση ήταν πολύ λεπτομερής και ευχάριστη.

Ακολούθησε η επιστροφή στην Αλεξάνδρεια με μεγάλο κέρδος τις πολύ ωραίες εντυπώσεις των προσκυνητών από την επίσκεψη αυτή.