Κατηγορίες
Δήμος Νάουσας

Συνεργασία του Δήμου Νάουσας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μια συνεργασία με μεγάλη προοπτική ξεκινά μέσα σε λίγες μέρες ο Δήμος Νάουσας με το Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ακαδημαϊκή περίοδο (2018-19, 2019-20).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η Νάουσα γίνεται πεδίο μελέτης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος, οι οποίοι με την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα κληθούν να υποβάλλουν ολοκληρωμένες μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης σημαντικών κτηρίων της Νάουσας, με ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική σημασία. Μελέτες που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια από τον Δήμο.

Η τελική συνάντηση και οριστικοποίηση της συνεργασίας έγινε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, μετά από συνάντηση του Δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη με τη Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Τμήματος του ΑΠΘ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Μαρία Δούση, τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Μιχάλη Νομικό και τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Σοφοκλή Κωτσόπουλο.

Στο πλαίσιο έναρξης της συγκεκριμένης συνεργασίας Δήμου Νάουσας-ΑΠΘ, από το μεθεπόμενο τριήμερο (19-21 Οκτωβρίου) και για εννιά συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, 40 μεταπτυχιακοί φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι κ.ά.) θα διαμένουν στη Νάουσα, ώστε στο τέλος της περιόδου αυτής (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) να προχωρήσουν στην επιτόπια μελέτη των κτηρίων που αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας.

Τα κτήρια αυτά είναι:
-Το αναξιοποίητο τμήμα του Λόγγου-Τουρπάλη
-Το παραδοσιακό ‘Χρ. Λαναράς’ στην Πουλιάνα (Μούγγρη)
-Τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία
-Το διατηρητέο της οδού Βενιζέλου
-Ο ιερός ναός Τιμίου Προδρόμου
-Το Λάππειο Γυμνάσιο
-Οι πτέρυγες β΄ και γ΄ της πρώην Μαθητικής Εστίας

“Με απόλυτη εξωστρέφεια και ιδιαίτερη δυναμική, ανοίγουμε τους ορίζοντές του Δήμου Νάουσας σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας προσφέροντας συνέργειες και προοπτική στον τόπο μας. Αγκαλιάζουμε τους νέους των πανεπιστημίων μας, ποντάρουμε στις ικανότητες, στις ιδέες και στην αισθητική τους, για να σερφάρουμε μαζί τους στις προκλήσεις του αύριο που δικαιούμαστε και μας ανήκει. Στον πολιτισμό, στις υποδομές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Αριστοτέλειο, το Μετσόβιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι μόνον η αρχή” αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης.