Κατηγορίες
Ιταλία

Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και μετά στα Επτάνησα ο Ιταλός Πρόεδρος

Στην Ελλάδα, ανήμερα της 78ης επετείου του “Όχι”, βρέθηκε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Ο Ιταλός πρόεδρος παρακολούθησε στη Θεσσαλονίκη τη στρατιωτική παρέλαση μαζί με τον δικό μας πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια και οι δυο αναχώρησαν για την Κεφαλλονιά, όπου και απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των μελών της ιταλικής μεραρχίας Acqui καθώς και στους Έλληνες που άφησαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στην αντίσταση, ενώ ο Ιταλός πρόεδρος επισκέφθηκε και την Κέρκυρα.

Η ιστορία των Ιταλών που εκτελέστηκαν από τους Ναζί στα Επτάνησα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας. Όπως άγνωστες παραμένουν και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες ιστορίες Ελλήνων που πολέμησαν στην Αλβανία ή τους κατοχικούς στρατούς ή άλλων (όπως Άγγλων ή Γάλλων ή Ιταλών που σε κάποια φάση της Ιστορίας της Κατοχής συγκρούστηκαν με τους Ναζί).

Η συγκεκριμένη ιστορία έγινε κάπως γνωστή μέσα από τον κινηματογράφο και από την ταινία “Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”, όμως – όπως πάντα (και για διάφορους λόγους) – ο κινηματογράφος δεν αποτυπώνει επακριβώς τα ιστορικά γεγονότα. Λίγο τα στρογγυλεύει, λίγο τα παραποιεί, πάντως δεν τα αποδίδει επακριβώς.

Εν συντομία λοιπόν να πούμε ότι η μεραρχία Acqui ήταν τμήμα των ιταλικών κατοχικών στρατευμάτων, που έδρευε στα Επτάνησα από το 1941 (όταν ανατέθηκε στη φασιστική Ιταλία η διοίκηση των νησιών). Τα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά για τον Μουσσολίνι και το φασιστικό καθεστώς στον Πόλεμο και έτσι μετά την απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία, το 1943, η Ιταλία συνθηκολογεί.

 

Η συνθηκολόγηση όμως δε συνοδεύτηκε από οδηγίες προς τα Ιταλικά στρατεύματα που στις 7/9/1943 βρίσκονταν εκτός της Ιταλίας, μεταξύ αυτών και τα ιταλικά κατοχικά στρατεύματα στην Ελλάδα. Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες, Ιταλοί και Γερμανοί από σύμμαχοι έγιναν εχθροί.

Οι Γερμανοί επενέβησαν στα Επτάνησα για να αναλάβουν τη διοίκηση από τους Ιταλούς, όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται “ομαλά” και έτσι στην Κεφαλλονιά – όπως και σε άλλα νησιά – αρχίζουν πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ Γερμανών και Ιταλών.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1943 λαμβάνει χώρα η εκτέλεση 632 Ιταλών από τους Γερμανούς της μεραρχίας Εντελβάις (που ενώ είχαν παραδοθεί και θα έπρεπε να σταλούν ως αιχμάλωτοι πολέμου είτε στη Γερμανία είτε αλλού, τελικά οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι έξω από το χωριό Τρωϊανάτα της Κεφαλλονιάς και εκτελέστηκαν).

Στο μεταξύ είχαν πεθάνει εκατοντάδες άλλοι, σε μάχες με τους Ναζί και σε εκτελέσεις, που έγιναν σε διάφορα σημεία των Επτανήσων.
Και για αυτό το έγκλημα πολέμου των Ναζί, για ένα από τα άπειρα που διέπραξαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής (εκτελέσεις αντιστασιακών αλλά και αμάχων, πυρπολήσεις χωριών και μοναστηριών, καταστροφές σε υποδομές), κανείς δεν τιμωρήθηκε…

(οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας)