Κατηγορίες
διεθνή

Παλιά τους τέχνη, κόσκινο…

Στην παλιά τους τέχνη, αυτή της προσπάθειας του “γκριζαρίσματος” περιοχών που δεν τους ανήκουν βάσει του διεθνούς δικαίου, επιδίδονται οι γείτονες Τούρκοι.

Για πολλοστή φορά στήνουν σκηνικά έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης – Καστελόριζου – Κυπριακής ΑΟΖ και θέλουν να επιβάλλουν τους όρους τους, σε αντίθεση με οποιονδήποτε διεθνή κανόνα και λογική.


Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου θέλουν να βγάλουν στα ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου το πλοίο “Πορθητής”, το οποίο μπορεί να κινηθεί νόμιμα εκτός των χωρικών υδάτων των γειτονικών χωρών – μπορεί δηλαδή να κάνει δηλαδή “αβλαβή διέλευση”. Δεν μπορεί όμως να προχωρήσει σε έρευνες, οπουδήποτε αλλού πλην των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Τι θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι σε μια περιοχή στην οποία, πέραν των πολυεθνικών που έχουν κλείσει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και στις οποίες οι Κύπριοι έχουν δώσει δικαιώματα εκμετάλλευσης “οικοπέδων”, υπάρχουν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας (και φυσικά η ισραηλινή και η βρετανική παρουσία στην περιοχή); Άγνωστο.

Το σίγουρο είναι πως οι Τούρκοι είναι πραγματικά απίθανοι! Ερμηνεύουν όπως θέλουν το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, συμφωνίες ή συνθήκες με τις οποίες έκλεισαν πόλεμοι, αγνοούν τα δικαιώματα της Ελλάδας που προκύπτουν λόγω του Καστελόριζου και εμμένουν στην στάση τους ότι “πρέπει να μοιραστούν δίκαια” ο πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής. Εν ολίγοις, επιμένουν ότι πρέπει ντε και καλά να είναι “συνιδιοκτήτες” και “συμμέτοχοι” στον πλούτο θαλάσσιων περιοχών με τις οποίες ουδεμία σχέση έχουν.

(να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, τις ημέρες αυτές είναι σε εξέλιξη ελληνο-ισραηλινή άσκηση στη Λάρισα, ελληνο-ισραηλινή άσκηση στο Ισραήλ ενώ στη χώρα μας βρίσκονται ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών, πάλι για ασκήσεις).