Κατηγορίες
σεισμός

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ζακύνθου – μόνο υλικές ζημίες

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου στο Ιόνιο.
Ο σεισμός καταγράφηκε στη 01:54 της Παρασκευής και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θάλασσα, στα 44 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος. Το εστιακό βάθος τους σεισμού ήταν τα 5 χιλιόμετρα.

Πριν από το σεισμό αυτό, στη 01:34 καταγράφηκε μια δόνηση 5,1 Ρίχτερ ενώ περίπου 10 λεπτά της ώρας αργότερα σημειώθηκε μια τρίτη δόνηση που είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ.

Να σημειωθεί ότι λόγω του σεισμού οι υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι μόλις 8 λεπτά μετά από την καταγραφή του σεισμού ενώ το παλιρροιογράφημα που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ δείχνει την καταγραφή κύματος ύψους περίπου 20 εκατοστών στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Από το χτύπημα του σεισμού ευτυχώς έχουν καταγραφεί μόνο υλικές ζημίες – και μάλιστα όχι πολλές – σε διάφορα σημεία της Ζακύνθου αλλά και στον Πύργο Ηλείας. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλά σημεία στη δυτική Ελλάδα καθώς και στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει το site της εφημερίδας της Ζακύνθου “Ημέρα“, ζημίες σημειώθηκαν σε ορισμένα σημεία του νησιού όπως στο λιμάνι της Ζακύνθου ή στα Στροφάδια. Τα σχολεία του νησιού θα μείνουν κλειστά, όπως επίσης και οι δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης συνεργεία θα διενεργήσουν μέσα στην ημέρα έλεγχους για ζημίες στα κτήρια.

Τα δρομολόγια των πλοίων μεταξύ Ζακύνθου – Κυλλήνης γίνονται κανονικά ενώ η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές το νησιού.