Κατηγορίες
διεθνή

Σκόπια: στο δημοψήφισμα πήγε ψήφισε ένας στους τρεις – το θέμα πάει στη Βουλή

Με παραπομπή “λύσης” του θέματος στο Κοινοβούλιο της χώρας του (και με μια αναφορά σε εκλογές, αν δε λάβει έγκριση η συμφωνία ούτε και εκεί) υποδέχθηκε το δημοψήφισμα για τη “συμφωνία των Πρεσπών” στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ.
Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί, για πολλοστή φορά, σε “Μακεδονίες”, “πολίτες της Μακεδονίας” κλπ κλπ κλπ (γεγονός που δείχνει πόσο αδιόρθωτοι και κατά οποιασδήποτε πραγματικής και ειλικρινούς λύσης – χωρίς “Μακεδονία” δηλαδή – είναι οι πολιτικοί της γείτονος).

Στο δημοψήφισμα στα Σκόπια ψήφισε 1 στους 3 που είχε δικαίωμα ψήφου – με πολλούς εγγεγραμμένους στους καταλόγους να είναι εκτός χώρας και ακόμη περισσότερους να ακολουθούν τα κελεύσματα της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από αυτούς που ψήφισαν, η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας Κοτζιά – Ντιμιτρώφ.

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια, για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμά του έπρεπε να ψηφίσουν τουλάχιστον οι μισοί εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ο Ζάεφ εδώ και καιρό (βλέποντας να “έρχεται” η αποχή) είχε πει ότι θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και τώρα βλέπει επιτυχίες στο 90% του “ναι” που ψήφισε ο ένας στους τρεις που πήγε να ψηφίσει ενώ η αντιπολίτευση της χώρας του μιλάει για αποτυχία του ιδίου.
Στην ουσία ο Ζάεφ τι λέει;; Ότι θα προχωρήσει το θέμα μέσα από τη Βουλή με αυτό το 27-28% του συνόλου των εχόντων δικαίωμα ψήφου που επέλεξε να πάει να ψηφίσει και να ψηφίσει “ναι” στο δημοψήφισμα.

Φυσικά αναμένονται εξελίξεις τόσο στα Σκόπια όσο και από μεριάς των διεθνών παραγόντων που “έσπρωχναν” με κάθε τρόπο και μέσο το “ναι”.