Κατηγορίες
διεθνή

Βαλκάνια: σημαντική η τρέχουσα εβδομάδα – με αμφισβήτηση της “δυτικής υπεροχής” σε διεθνές επίπεδο

Σημαντική η εβδομάδα που διανύουμε για τα της Βαλκανικής.
Αιτία το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια με αντικείμενο τη συμφωνία Κοτζιά – Ντιμιτρόφ που υπογράφηκε στις Πρέσπες.

Το πόσο σημαντικό θεωρούν το συγκεκριμένο δημοψήφισμα οι “μεγάλοι” της Δύσης το αποδεικνύουν οι μύριες όσες παρεμβάσεις και νουθεσίες τους προς τους ψηφοφόρους της γείτονος χώρας, να επικυρώσουν με την ψήφο τους τη συμφωνία. Παρεμβάσεις στις οποίες και αυτοί μιλάνε για “Μακεδονία” (εκτός από τους Σκοπιανούς αξιωματούχους, που από την πρώτη κιόλας στιγμή “Μακεδονία” την ανέβαζαν, “Μακεδονία” την κατέβαζαν τη χώρα τους).


Μέρκελ, Μακρόν, Τράμπ και ΗΠΑ, αξιωματούχοι της ΕΕ, όλοι δείχνουν μια επιμονή που ώρες – ώρες θυμίζει την επιμονή τους σε εκείνο το δημοψήφισμα στην Κύπρο (τότε που όλοι έπεσαν επάνω στους Κύπριους για να ψηφίσουν το σχέδιο Ανάν – που θα ήταν και η ταφόπλακα του πολύπαθου νησιού).


Κρατήστε και κάτι ακόμη, σημαντικό (το οποίο όσο κι αν φαίνεται ότι δεν έχει σχέση, έχει και παραέχει): είμαστε εν μέσω της πλήρους αμφισβήτησης της λεγόμενης “δυτικής υπεροχής” και η 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν είναι όπως οι άλλες.

Μιλάμε για έντονη αμφισβήτηση που προηγούμενό της δεν υπάρχει από τον Β’ ΠΠ και μετά.

Νέες συμμαχίες συνάπτονται, παλιές επανέρχονται δριμύτερες στην επιφάνεια, συσχετισμοί αλλάζουν, χώρες που σήμερα θεωρούμε ως “ισχυρές” και ως  “μεγάλους παίκτες” θα δώσουν τη θέση τους σε άλλες (κυρίως σε ασιατικές όπως στην Ινδονησία ή σε άλλες όπως στο Μεξικό ή στις χώρες του BRICS).

Οι ΗΠΑ και η παντελώς ανοργάνωτη ΕΕ (αυτό το σαθρό οικοδόμημα που νομίζει ότι παίζει κάποιο αυτόνομο ρόλο στα διεθνή, τη στιγμή που οι μόνοι που έχουν ρόλο είναι οι Γερμανοί) προσπαθούν να επανακαθορίσουν τις θέσεις τους στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Κυρίως οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους και τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος.