Κατηγορίες
ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου του 2019 εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Μπροστά μας έχουμε τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Η περίοδος που διανύει η χώρα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της. Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία σηματοδοτεί την αρχή της οικοδόμησης μιας Ελλάδας σύγχρονης, εκδημοκρατισμένης και αναπτυξιακής. Η δύσκολη και καταστροφική περίοδος των μνημονίων πρέπει να μείνει πίσω ώστε να ξεπεραστούν τα δομικά προβλήματα της οικονομίας.
Σήμερα με αργά αλλά σταθερά βήματα, μέσα από σκληρό αγώνα και με μάχες στο εσωτερικό μέτωπο για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η χώρα ανακτά την αυτοπεποίθηση, την αξιοπρέπεια και την οικονομική της κυριαρχία. Ταυτόχρονα, ανακτά τη χαμένη γεωπολιτική δυναμική της.

Το παλιό σύστημα και οι πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που το εκφράζουν προσπαθούν με όλα τα μέσα, προκειμένου να επιστρέψουν στην εξουσία και στη συνέχιση όλων εκείνων των καταστροφικών πολιτικών που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στη δίνη της λιτότητας και της επιτροπείας.

Η Τ.Α. είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά και των κοινωνιών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επίσης είναι ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη που με την συμμετοχή του μπορεί να επηρεάσει της πορεία της.

Ο νέος νόμος που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση “Κλεισθένης 1” θέτει από την αρχή ένα σχέδιο
εκδημοκρατισμού της Τ.Α θεσμοθετώντας την απλή αναλογική και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, και οικονομικής ανασυγκρότησης με βάση τις πραγματικές τοπικές ανάγκες του κάθε δήμου ή περιφέρειας, αλλάζοντας έτσι το ρόλο της Τ.Α στο διοικητικό σύστημα της χώρας.

Η κατεύθυνσή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συγκρότηση μιας αυτοδιοικητικής κίνησης, με δραστήρια παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα των τοπικών κοινωνιών, της καλλιέργειας του προγραμματικού λόγου και της αναζήτησης συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, με προγραμματικό πλαίσιο γύρω από τους παρακάτω άξονες:
• Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό – διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτών όπως συμμετοχικό προϋπολογισμό, τοπικά δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις.

• Ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών (όπως αυτές αποτυπώθηκαν και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια), με σεβασμό στο περιβάλλον που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

• Τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία. Συνεχής και συνεπής υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

• Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής – πολιτισμικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη), με την ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών με σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας

• Την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης, ενισχύοντας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό της κεφάλαιο.

• Τη θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας.

• Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την αξιοποίηση και διάχυση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Επίσης προέχει η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαμόρφωση προοδευτικών, ριζοσπαστικών, κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αμφισβητούν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η ρωγμή που δημιουργήθηκε πρέπει να βαθύνει και να συμπεριλάβει εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν ιδεολογική και πολιτική εκπροσώπηση. Κρίσιμη είναι η συνειδητοποίηση της συγκυρίας.
Επιδιώκουμε τη συγκρότηση συνδυασμών νίκης, που θα διοικήσουν την επόμενη μέρα τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις.