Κατηγορίες
Ευρώπη καιρός περιβάλλον

Ευρώπη: υψηλές θερμοκρασίες και άστατος καιρός

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να βιώνουμε τον πιο άστατο καιρό των τελευταίων δεκαετιών, στην υπόλοιπη Ευρώπη – κυρίως στη βόρεια και στην Ιβηρική χερσόνησο – ζουν την περίοδο αυτή ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια της (καταγεγραμμένης) Ιστορίας τους.

Θερμοκρασίες που εδώ στην Ελλάδα είναι “συνηθισμένες”καταγράφονται ακόμη και στη Σκανδιναβία. 30 °C είναι μια θερμοκρασία …κανονική στη Μεσόγειο. Στη Σουηδία όμως;; Επίσης, σε περιοχές της Ισπανίας και στο μεγαλύτερο τμήμα της Πορτογαλίας τα θερμόμετρα πάνε στα ύψη: 40άρια το λιγότερο, με τη θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 30-32 °C τη νύχτα!


Απ’ την άλλη, στην Ελλάδα ζούμε άλλο φαινόμενο: όλη μέρα καλό καιρό και τα απογεύματα βροχές λες και είναι φθινόπωρο! Δυο εποχές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Άραγε είναι τυχαίο αυτό το γύρισμα του καιρού (τουλάχιστον στην Ευρώπη και με βάση αυτά που ζούμε εμείς και που βλέπουμε στις τηλεοράσεις και ακούμε στα ραδιόφωνα ότι ζουν οι άλλοι);; Σίγουρα όχι.

Για να έχουμε μια εικόνα για το τι γίνεται στην Ευρώπη να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
στη Σουηδία μέχρι πριν από λίγο καιρό το ψηλότερο σημείο της χώρας ήταν η κορυφή ενός παγετώνα, σ’ ένα βουνό λίγο πιο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Πλέον, και αφού ο παγετώνας λιώνει με απίστευτο ρυθμό λόγω της ζέστης, πιο ψηλή κορυφή της χώρας είναι ένα άλλο σημείο στην ίδια οροσειρά, το οποίο είναι πετρώδες. Προφανώς το χειμώνα η κατάσταση πάλι θα αντιστραφεί.

Ο πλανήτης θερμαίνεται και μάλιστα πολύ απότομα και έντονα τις τελευταίες δεκαετίες. Λόγω της ασέβειας που δείχνουμε προς στο περιβάλλον. Όλα όσα έγιναν τα τελευταία 250 χρόνια κάπου πρέπει να… ξεσπάσουν.
Η φύση δεν ξεχνάει. Και στην προσπάθειά της να ισορροπήσει στην κατάσταση που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, θα δημιουργεί με τη σειρά της φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναδεί.