Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Ελλάδα

Ξανά, για χιλιοστή φορά, κάνουμε τα ίδια ερωτήματα και τις ίδιες διαπιστώσεις

Την ώρα που η χώρα μετράει ακόμη τις πληγές της και ο απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική δεν έχει ολοκληρωθεί, μια σειρά από ερωτήματα και διαπιστώσεις βγαίνουν στον αέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της 25/7 ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 81, ένας εκ των οποίων κατέληξε την Τετάρτη στο νοσοκομείο. Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ αρκετοί είναι και οι αγνοούμενοι.


Ήδη όμως έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, η οποία ξεκίνησε αργά και γίνεται για πολλοστή φορά.Και πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν  – αν και κάθε φορά τα ίδια ερωτήματα μπαίνουν και καμιά φορά δεν δίνεται απάντηση.

  • Ποιος και πως έκτισε μέσα στο δάσος;
  • Γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη γρήγορη εκκένωση της περιοχής (ακόμη κι αν αυτή δε γινόταν με συντεταγμένο τρόπο);
  • Γιατί μπαζώναμε ρέματα και χαράδρες;
  • Τι διάολο κράτος είναι αυτό που δίνει “ευκαιρίες” για “νομιμοποιήσεις” ή … “τακτοποιήσεις” σε παρανομούντες με αποκλειστικό σκοπό να εισπράξει παράβολα, τέλη, και ψήφους;;
  • Θα δώσει λόγο κάποιος από τους ανευθυνο-υπεύθυνους των τελευταίων δεκαετιών;; Άλλωστε, όλα τα παραπάνω δεν είναι φαινόμενα και συμπεριφορές που ξεκίνησαν προχτές, μιλάμε για αλητεία σε βάθος χρόνου.

Και φυσικά κάπου εκεί, σε μια γωνιά, και τα κανάλια. Με μουσικές που παραπέμπουν πιο πολύ σε ταινίες καταστροφής παρά σε ειδήσεις, με ρεπόρτερ που στα (καλά σκηνοθετημένα) πλάνα που στέλνουν στα κανάλια τους βγαίνουν μέσα από τα αποκαΐδια και έχουν για φόντο καμμένη βλάστηση, καμμένα σπίτια και καμμένα αυτοκίνητα.
Και φυσικά οι κάθε είδους περίεργοι, που βρήκαν ευκαιρία να “πετάξουν” τα drones τους για να πάρουν πλάνα, μια κατάσταση που ανάγκασε την Π.Υ. να βγάλει ανακοίνωση και να υπενθυμίσει ότι απαγορεύονται οι πτήσεις drones στην περιοχή, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, αν δεν έχουν την προβλεπόμενη άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την έγκριση της Π.Υ.

Φωτεινές αχτίδες στο μαύρο που άφησε στην Αττική και στις ψυχές μας η φωτιά;;
Αυτοί που βρέθηκαν την ώρα της καταστροφής στην περιοχή ή βρίσκονται ακόμη εκεί (πυροσβέστες, διασώστες, λιμενικοί, εθελοντές, αστυνομικοί, ψαράδες και άλλοι πολλοί) και αξίζουν το σεβασμό όλων μας.

Και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης ανθρώπων από όλη τη χώρα. Ανθρώπων που από την πρώτη κιόλας στιγμή δήλωσαν τη στήριξη τους, η οποία όσο περνούν οι ώρες γίνεται πιο ισχυρή.