Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Όταν αυτός τους κοιτούσε με σταυρωμένα τα χέρια

Το γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία της ανάρτησης. Γίνεται ο κακός χαμός, αφού μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Όταν σχολιάζουμε μια εικόνα, μια φωτογραφία, οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε, βασικό ρόλο παίζει το σημείο εκκίνησης.

Ξεκινώντας λοιπόν να βλέπω τη φωτογραφία της ανάρτησης (από το δικό μου σημείο εκκίνησης) ένα πράγμα μου έρχεται στο νου: ότι ο Τράμπ τους έχει το λιγότερο γειωμένους – ειδικά τους δυτικοευρωπαίους.

Παρά την οικονομική τους δύναμη, ο Τράμπ τους βλέπει από ψηλά. Για δυο λόγους.

  • Γιατί είναι ο ισχυρός. Γιατί αυτός μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μόνος. Αυτοί (οι δυτικοευρωπαίοι όπως η Μέρκελ και ο Γάλλος Μακρόν) δεν μπορούν, είναι εγκλωβισμένοι σε μια προβληματική Ένωση που είναι προσηλωμένη μόνο στα νούμερα.
  • Γιατί αυτοί δεν έχουν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, που ο κάθε Αμερικανός πρόεδρος το έχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό – εδώ και δεκαετίες τους το “δανείζει” κιόλας: ισχύ.

Όταν κάνεις ένα πολυεθνικό οικοδόμημα, προσέχεις τον κόσμο και όχι τα νούμερα.

Αν κοιτάς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το πως να μην χρεοκοπήσουν οι ασύδοτες τράπεζες σου ή το πως θα στήνεις προγράμματα δημοσιονομικών συγκλίσεων που εξοντώνουν και εξαθλιώνουν τους λαούς των χωρών μελών, τότε δεν έχεις πραγματική Ένωση. Και πηγαίνεις να αντιμετωπίσεις τον κάθε Τράμπ με άδεια χέρια στην πραγματικότητα.