Κατηγορίες
διάφορα

Μετρήστε την απόσταση από έναν κεραυνό (μπακαλίστικα αλλά σχετικά αξιόπιστα).

Η αναταραχή στον καιρό και οι καταιγίδες, που τα ζούμε όλοι μας τέτοια εποχή στη χώρα μας, μου έφερε στη μνήμη μια ανάρτηση της 19ης Ιουνίου του 2014 την οποία είπα να επαναλάβω. Δείτε την ξανά:

Αν θελήσετε να μετρήσετε την απόσταση στην οποία έχει πέσει ένας κεραυνός από το σημείο στο οποίο βρίσκεστε, υπάρχει μια … “μπακαλίστικη” αλλά σχετικά αξιόπιστη “μέθοδος”, βάσει της οποίας μπορείτε να καταλάβετε αν η πτώση ήταν κοντά ή μακριά σας.

Λόγω της διαφοράς χρόνου στη μετάδοση του ήχου και του φωτός, η μέθοδος αυτή δουλεύει. Έτσι, ξεκινήστε να μετράτε τα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα δείτε τη λάμψη και σταματήστε τη στιγμή που θα ακούσετε τον ήχο (τη βροντή).

Χοντρά-χοντρά, θεωρούμε ότι…

…. ο ήχος “ταξιδεύει” με ταχύτητα 1 χλμ κάθε 3 δευτερόλεπτα (στην ουσία είναι περίπου 2,90 δευτερόλεπτα – αλλά μην μπλέκουμε με δεκαδικά). Φυσικά, ένα κάρο πράγματα, όπως η υγρασία, η θερμοκρασία του αέρα, τα σύννεφα στα οποία μπορεί να ανακλαστεί ο ήχος κλπ, παίζουν ρόλο στη διάδοση του ήχου στον χώρο. Έτσι για να βρείτε σε πόση απόσταση είστε από τον κεραυνό, διαιρέστε τον αριθμό των δευτερολέπτων που μετρήσατε με τον αριθμό 3.

Αν υποθέσουμε ότι είδατε έναν κεραυνό να πέφτει και μετρήσατε 30 δεύτερα μέχρι τη στιγμή που ακούσατε και τον ήχο, τότε ο κεραυνός έχει πέσει σε μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο που βρίσκεστε.

Αν συνεχίσουμε τη μέτρηση, μετρήσουμε δηλαδή 5-6 αστραπόβροντα, και δούμε ότι ο χρόνος μεγαλώνει, αυτό σημαίνει ότι η καταιγίδα απομακρύνεται.

.

Φυσικά, και αυτό δεν σηκώνει συζήτηση, το καλύτερο είναι αντί να καθόμαστε και να μετράμε, να κοιτάξουμε να προφυλαχθούμε. Γιατί ένας κεραυνός είναι η επιτομή της δύναμης της φύσης, που χτυπά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Πως; Όπως λένε οι ειδικοί:

1) Αν η καταιγίδα σας βρει σε ανοικτή περιοχή κατευθυνθείτε αμέσως στο εσωτερικό κλειστού κτηρίου (όχι κάτω από στέγαστρο ή μέσα σε ανοικτό γκαράζ). Αν δεν υπάρχει κοντά σας κτήριο μπείτε σε κλειστό αυτοκίνητο (αποφύγετε αυτοκίνητα με κουκούλες), με κλειστά παράθυρα, χωρίς να ακουμπάτε τις εσωτερικές μεταλλικές επιφάνειες.

2) Προσπαθήστε να μην είστε το ψηλότερο σημείο σε ένα ανοικτό πεδίο. Αν δεν υπάρχει άλλο υψηλότερο σημείο, καθίστε κουλουριασμένοι στο έδαφος.

3) Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.

4) Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω. Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και μπορείτε να χτυπηθείτε από κεραυνό σε αρκετή απόσταση από το σημείο επαφής του με το νερό. Αν είστε σε σκάφος, καθίστε στο κέντρο του σκάφους, μακριά από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο.

5) Απομακρυνθείτε από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο (στύλους, φράκτες, σύρματα για άπλωμα ρούχων). Μην ακουμπάτε πάνω σε αυτοκίνητα ή μηχανές. Αφήστε από τα χέρια σας όλα τα μεταλλικά αντικείμενα (πχ. καλάμι ψαρέματος, εργαλεία κλπ).

6) Απομακρυνθείτε από ομάδες ανθρώπων. Αν είστε με παρέα σε εξωτερικό απροστάτευτο χώρο μην στέκεστε δίπλα-δίπλα και κυρίως μην ακουμπάτε ο ένας τον άλλο.