Κατηγορίες
ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα των Σκοπίων η Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ανακοίνωση

κατηγορεί για “εθνοφανατισμό” τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ.

Ανακοίνωση για θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για τα συλλαλητήρια αλλά και για τη στάση τοπικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε η Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση παρέχεται πλήρης στήριξη στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα, παρουσιάζονται οι στόχοι της διαπραγμάτευσης που κάνει η Κυβέρνηση, κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία ότι “σιγοντάρει διαδηλώσεις” για τα “ψηφαλάκια” και τα τοπικά της στελέχη ότι πλειοδοτούν “στον εθνοφανατισμό” ενώ τάσσεται κατά των συλλαλητηρίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Σήμερα στα Βαλκάνια δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να λυθούν θέματα που χρονίζουν πολλές δεκαετίες.
Θέματα που απελευθερώνουν αναπτυξιακές δυνάμεις στην περιοχή, φιλικής και ειρηνικής συνύπαρξης και οικονομικής συνεργασίας.
Ένα τέτοιο ζήτημα είναι και η επίλυση του ονομασίας της ΠΓΔΜ, που με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1992 και μετά δεν επιλύθηκε.
Μια λύση που θα δώσει στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη ηγετικό οικονομικό ρόλο σ’ όλα τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντας την ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Όμως η επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ βάζει φραγμό και σ΄ ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο για τη χώρα μας, την δημιουργίας του οθωμανικού τόξου, το οποίο προσπαθεί η Τουρκία να στήσει στα βόρεια σύνορα μας, χρησιμοποιώντας το μουσουλμανικό στοιχείο.
Σήμερα 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και οι υπόλοιπες με την ονομασία ΠΓΔΜ, που περιέχει το όνομα Μακεδονία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί
1) Να αλλάξει την αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”
2) Να βρει μια αμοιβαία αποδεκτή και δίκαιη λύση αξιοποιώντας την εθνική θέση όπως αυτή εκφράστηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή, δηλ σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
3) Να κάνει την ελληνική Μακεδονία βαλκανικό και διεθνές οικονομικό κέντρο
Τι πιο πατριωτικό απ’ αυτό;

 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
Όμως πολιτικές δυνάμεις του τόπου προσπαθούν να τορπιλίσουν αυτήν την προσπάθεια με επικεφαλής τη ΝΔ, η οποία μετακινήθηκε από την εθνική θέση προς ακροδεξιές θέσεις υποκύπτοντας στα ακροδεξιά στελέχη της, τα οποία έχουν αναλάβει εργολαβικά την πολιτική της Ν.Δ στο Μακεδονικό.
Η ΝΔ που σιγοντάρει διαδηλώσεις όχι από πατριωτικό καημό αλλά για να κερδίσει “ψιφαλάκια” για κομματικό της όφελος, παίζοντας κρυφτό πίσω από ανυπόστατες δικαιολογίες και κορώνες φανατισμού, θεωρώντας ότι μ’ αυτήν τη στάση, θα αναλάβει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση και αυτή θα βγει αλώβητη. Πόσο αντεθνική στάση και πόσο κοντόφθαλμη πολιτική;
Τα τοπικά στελέχη της, πλειοδοτώντας στον εθνοφανατισμό βγήκαν να διαδηλώσουν την μεγάλη αντίστασή τους για να μην συμπεριληφθεί στην ονομασία το όνομα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” Αλήθεια ενάντια σε ποιόν πραγματικά;
Τα αυθόρμητα συλλαλητήρια για την ονομασία των Σκοπίων (για κάτι που είναι αναγνωρισμένο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν) μόνο θετικό έργο δεν προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια, στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Μακεδονία.
Το μόνο που κάνουν σπέρνουν εθνοφοβικά σύνδρομα και στασιμότητα, εξυπηρετώντας συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία και πολύ περισσότερο με την οικονομική ανάπτυξή της.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΊΑΣ στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης με βάση την εθνική γραμμή και αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια και εκδήλωση που δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας μας, παρά μόνο τον “πατριωτικό” εγωϊσμό μέσα από εθνικόφρωνες κορώνες.

Γραφείο τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ”