Κατηγορίες
παιδεία

Tη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας επισκέφθηκαν τμήματα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας

Την Τρίτη 25 Απριλίου τμήματα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, με στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των παιδιών με το χώρο και τις συνθήκες λειτουργίας μιας δανειστικής βιβλιοθήκης.

Η επίσκεψη ήταν μέρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που λειτουργούν στο σχολείο μας με στόχους την απόκτηση δεξιοτήτων ΖΩΗΣ. Τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν στην προσπάθεια ώστε οι μαθητές να τροφοδοτούνται με οργανωμένες εμπειρίες κοινωνικού περιεχομένου που τους παρέχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες κοινωνικής επάρκειας.

Στην ανακοίνωση του σχολείου αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα:

“Πιστεύουμε ότι η λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων πρέπει όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν να πραγματοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες εφαρμογής ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική αλληλεπίδραση.
Στα πλαίσια αυτά η επίσκεψή μας είχε γενικότερους στόχους όπως τη χρήση Κοινωνικού – Λειτουργικού Λεξιλογίου, την Απόκτηση Δεξιοτήτων Χρήσης και Συμπεριφοράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την Απόκτηση Δεξιοτήτων που συνδέονται με την φυσική παρουσία τους σε καταστήματα σίτισης.

Η προετοιμασία της επίσκεψης ξεκίνησε με το δανεισμό βιβλίων από τη βιβλιοθήκη που θα διαβάζονταν στο σχολείο σε καθημερινή βάση και από κοινού όλα τα τμήματα μαζί. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της επίσκεψης , το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ποια η σωστή συμπεριφορά μας τόσο στη βιβλιοθήκη , στο λεωφορείο και περπατώντας στο δρόμο , αλλά και την ώρα του πρωϊνού στο Goody’s. Εκπαιδευτικοί και μαθητές υπογράψαμε ένα συμβόλαιο που αφορούσε τη συμπεριφορά μας στο σχολείο, στην βιβλιοθήκη, στο λεωφορείο ,στο δρόμο, και στο Goody’s, την καθημερινή παρουσία μας στο σχολείο την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τους συμμαθητές μας και γενικά την όλη καλή συμπεριφορά στο σχολείο και στο σπίτι. Προετοιμαστήκαμε παίζοντας ρόλους που είχαν σχέση με τα παραπάνω.

Η επίσκεψη μας στο χώρο της βιβλιοθήκης ήταν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία. Τα παιδιά άκουσαν με προσοχή το παραμύθι ‘Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα”, συμμετείχαν με προθυμία και χαρά στην ανάγνωση και επεξήγηση του παραπάνω βιβλίου. Οι μαθητές μας αποκόμισαν πολλά πράγματα από την επαφή τους με έναν οργανωμένο χώρο γεμάτο βιβλία, χαμόγελα και αγάπη. Μετά την ανάγνωση και την επεξεργασία του βιβλίου οι μαθητές επιστρέψαν τα βιβλία που είχαμε δανειστεί τις προηγούμενες ημέρες και έπειτα δανειστήκαμε κάποια άλλα.

Μετά την Βιβλιοθήκη σειρά είχε η βόλτα μας στο Goody’s. Εκεί παιδιά και δάσκαλοι γεμίσαμε τις κοιλίτσες μας με νόστιμα και γευστικά φαγητά. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την επιχείρηση του Goody’s για τη δωρεάν χορήγηση του μενού και την ευχάριστη φιλοξενία.
Όσο για τη διαδρομή από και προς τη Βέροια με το λεωφορείο της γραμμής ήταν μια μοναδική ευκαιρία κοινωνικής συνδιαλλαγής τόσο για τους μαθητές μας όσο και για τους συνεπιβάτες μας.

Τέτοιες επισκέψεις είναι χρήσιμες για τα παιδιά του σχολείου μας, γιατί έρχονται σε επαφή με άλλα πλαίσια, μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες ανάλογα με το χώρο στον οποίο βρίσκονται και τους δίνεται η δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντες τους ψυχαγωγώντας τους παράλληλα.