Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 30ης Μαΐου

Άνευρη αλλά με την αναμενόμενη… έκταση στη συζήτηση δυο συγκεκριμένων θεμάτων (όπως σας είχα αναφέρει εδώ και μέρες, ΕΔΩ) ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας που διεξήχθη την Τετάρτη 30 Μαΐου.

Πραγματικά ενδιαφέροντα ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη τρία – τέσσερα σημεία της συνεδρίασης:

1) η θέση του συμβούλου Χρ. Αλευρά σχετικά με τα σχολεία και το άνοιγμα των προαύλειων χώρων. Τι ζήτησε ο Αλευράς; Το αναμενόμενο και πολύ λογικό: την αναθεώρηση της απόφαση του Συμβουλίου για τους προαύλειους χώρους.

2) η αναφορά της συμβούλου Όλγας Μοσχοπούλου στην προσφυγή του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Επιτροπή του άρθρου 152, σχετικά με τις έκτακτες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και τις προσκλήσεις που έλαβαν οι σύμβουλοι, στην ένσταση που έκαναν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης – μεταξύ αυτών και η ίδια – και σε όσα έγιναν μετά.

Η σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγόρησε τον δήμαρχο για μεθοδεύσεις με αναληθείς υπεύθυνες δηλώσεις υπαλλήλων. “Ξέρετε κύριε δήμαρχε πάρα πολύ καλά ότι δεν κληθήκαμε με τον δέοντα τρόπο” είπε μεταξύ άλλων η Μοσχοπούλου. “Τη νομιμότητα δεν την τηρήσατε κύριε δήμαρχε (…) δεν περιμένω ούτε να ανακαλέσετε, ούτε να πείτε ότι δεν κληθήκαμε με τον δέοντα τρόπο” είπε προς το τέλος της τοποθέτησής της.

3) το ζήτημα με τα λεφτά που πρέπει να πληρώσει ο Δήμος.
Συζητούσαν επί αρκετή ώρα για το αυτονόητο (για το ότι δηλαδή ο Δήμος θα πρέπει να πληρώσει – είτε το θέλει είτε όχι, αν θέλει να έχει ενημερότητα θα περάσει από το ταμείο και μάλιστα σύντομα) αλλά προσπαθούσαν να μη κάνουν το αυτονόητο: να αφήσουν στην άκρη όσα αναφέρονταν στα δυο τελευταία κομμάτια του συγκεκριμένου θέματος και να διατάξει ο δήμαρχος αρχικά μια ΕΔΕ.

Χάθηκε η σειρά δηλαδή! Γιατί η λογική σειρά θα έπρεπε να είναι η εξής:
α) ο Δήμος πληρώνει τα χρωστούμενα στο κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει,
β) ο δήμαρχος ανοίγει το θέμα όσο περισσότερο μπορεί, ξεκινώντας μια ΕΔΕ,
γ) αν η ΕΔΕ βγάλει κάτι – που θα βγάλει σίγουρα, αλλιώς δεν μπορεί το Κράτος να έρχεται και να ζητάει τα φράγκα και μάλιστα με τόκο αν δεν υπάρχει κάτι μεμπτό!! – μόνο τότε θα πρέπει να έρθει στο Συμβούλιο το ερώτημα για να αποφασίσουν οι σύμβουλοι για το επίσης αυτονόητο: αν θα κινηθεί ο Δήμος δικαστικά εναντίον όσων εμπλέκονται και που εξαιτίας τους έχασε λεφτά το Δημοτικό Ταμείο.
δ) τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν τα αρμόδια από το Νόμο όργανα.

4) η τοποθέτηση Κιρκιλιαννίδη σχετικά με τον παλιό Δήμο Μελίκης. “Το μεγάλος ασθενής είναι πολύ λίγο για το Δήμο Μελίκης” είπε ο σύμβουλος απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο Φ. Δημητριάδη.
Τι θυμήθηκε ο Κιρκιλιαννίδης;; Το 2010 ο υποψήφιος (τότε) δήμαρχος Φ. Δημητριάδης ελέγε ότι ο μεγάλος ασθενής της περιοχής ήταν ο Δήμος Αλεξάνδρειας, στον οποίο δήμαρχος ήταν ο αντίπαλός του στις εκλογές, Μπ. Γκιόνογλου. Τελικά το πέρασμα των ετών και όσα βγαίνουν στη φόρα αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα ο πιο προβληματικός Δήμος από τους 4 που συνενώθηκαν ήταν ο Δήμος Μελίκης.

Όσα έγιναν σε αυτόν θα μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμη. Κακοδιαχειρίσεις, μη ύπαρξη ισολογισμών, απόπειρα εμπρησμού (και αυτό το υπενθύμισε την Τετάρτη ο Κιρκιλιαννίδης), καταλογισμοί ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ. Και θα τα πληρώνουμε για πολύ καιρό ακόμη. Χωρίς φυσικά να μάθουμε σε όλη του τη διάσταση τι ακριβώς συνέβαινε εκεί στη Μελίκη πριν από το 2010 (τουλάχιστον ως τώρα, 8 χρόνια μετά από τη συνένωση και ενώ διανύουμε ήδη τη θητεία του δεύτερου δήμαρχου στον νέο Δήμο Αλεξάνδρειας, ακόμη δεν έχει βγει κάποιος να ενημερώσει επίσημα και με στοιχεία τους δημότες).

5) η εικόνα της ομάδας της πλειοψηφίας. Εντυπωσιακές αντιθέσεις που εκφράστηκαν, ηχηρές απουσίες, συνεχείς και υπολογίσιμες “απώλειες” ψήφων συμβούλων σε διάφορα θέματα.

Αν μη τι άλλο το κακό κλίμα στις τάξεις των μελών της πλειοψηφίας έχει ξεφύγει από τη σφαίρα του κουτσομπολιού και των ψιθύρων και αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα και στα Συμβούλια.
Κατά πλειοψηφία αλλά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης πέρασαν κάποια θέματα. Και το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να πάει έτσι ένα Συμβούλιο η θητεία του οποίου λήγει σε 19 μήνες από σήμερα (αν ισχύσουν όσα θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση).


όλη τη συνεδρίαση μπορείτε να τη δείτε στο κανάλι του Δήμου Αλεξάνδρειας στο youtube, ΕΔΩ, για να μη μένετε μόνο σε αυτά που γράφονται αλλά να αποκτήσετε ίδια άποψη για αυτήν.