Κατηγορίες
βιβλία-ταινίες-παρουσιάσεις

Βέροια: παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Χανιώτη δασκάλου – λογοτέχνη Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη

Αν θέλεις να διαβάσεις το Σύμπαν,
ν` ακούσεις τη φωνή του, τα νταούλια του,
πρέπει πρώτα – πρώτα να πλένεις καλά-καλά καλά την ενηλικίωσή σου
τις εικοσιτετράτονες εγκυκλοπαίδειές σου
κι έπειτα να τραγουδήσεις τρεις φορές το χάρτινο το φεγγαράκι.
Κάτι τέτοιο κάνει ο Κακατσάκης
Κοιτώντας τον Ψηλορείτη σιγομουρμουρίζοντας…
… άστρα μη με μαλώνετε που τραγουδώ στη νύχτα…

Μετά την Κίσαμο και τα Χανιά, στη Βέροια… Στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, και στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών, τη Δευτέρα, 14 Μαΐου και ώρα 8 μ. μ., θα γίνει η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Χανιώτη δασκάλου – λογοτέχνη Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη με τίτλο «Όπως το ψωμί» καθώς και το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Διοργανωτές της Εκδήλωσης είναι το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, ο Σύλλογος Κρητικών Ημαθίας και οι Εκδόσεις «Πυξίδα της Πόλης», με τη στήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Για την ποίηση του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη θα μιλήσουν ο ποιητής Ηλίας Τσέχος και ο Γιάννης Ναζλίδης, ενώ θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας Στέλιος Αλιγιζάκης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Αργυρώ Χανιωτάκη – Σμυρλάκη. Η εκδήλωση, που θα πλαισιωθεί με κρητικούς χορούς από μἐλη του Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας θα κλείσει με αντιφώνηση του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη.

Για πληροφορίες: 6972440721 υπεύθυνη Μαίρη Ναζλίδου

Η ποιητική συλλογή «Όπως το ψωμί», που περιλαμβάνει 55 από τα ποιήματα, που γράφτηκαν από τον Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη την τελευταία διετία, έχει ως κυρίαρχο πρόσωπο τον ποιητή. Τον ποιητή που «σε ρόλο Σίμωνος Κυρηναίου» σηκώνει «την οδύνη του σύμπαντος κόσμου», τον ποιητή που έχει «πατρίδες τις αισθήσεις του» και «πατρίδα την καρδιά του», τον ποιητή που επιμένει να επιστρέφει «στον ίσκιο του κυπαρισσιού» του για να σταυροδένουν μαζί «τις μνήμες με τις ρίζες»… Οι προηγούμενες ποιητικές του συλλογές «Τα άλογα του χρόνου», «ΚΑΖΟΒΑΡ» και «Όταν γίνεις ποίημα»…

Ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος Χανίων από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σπούδασε στην Πάντειο Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε 3 χρόνια στα Ιδρύματα του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και 36 χρόνια ως δάσκαλος και διευθυντής σχολείου. Από τα μέσα της 10ετίας του 1970, είναι συνεργάτης της εφημερίδας «Χανιώτικα Nέα». Έχει ασχοληθεί, για μια 20ετία με τον συνδικαλισμό και εξακολουθεί ν’ ασχολείται εδώ και 45 χρόνια με θέματα πολιτισμού και παράδοσης. Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία άρχισε στα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια…