Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία ιστορία

Ο βασιλιάς που… κουβαλάμε μαζί μας καθημερινά

Τον Χάραλντ τον Κυανόδοντα τον γνωρίζατε;; Ίσως όχι! Έλα όμως που τον κουβαλάτε μαζί σας κάθε μέρα….

Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν πιο σοβαρά και πιο σημαντικά πράγματα να γράψουμε.
Όμως επειδή το χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά (οι περισσότεροι το χρησιμοποιήσαμε έστω και μια φορά) χωρίς να ξέρουμε από που πήρε το όνομά του, είπαμε να το αναφέρουμε.

Τον Χάραλντ τον Κυανόδοντα λοιπόν ίσως να μην τον γνωρίζετε (ούτε εμείς…!). Αν όμως αναφερόμασταν σε αυτόν ως Harald “Bluetooth” Gormsson;; Ε, τώρα κάτι αρχίζετε και υποψιάζεστε….

Οι ειδήσεις λένε ότι πριν από περίπου λίγο καιρό, ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος και ένας 13χρονος ανακάλυψαν στο γερμανικό νησί Ρέγκεν της Βαλτικής Θάλασσας έναν θησαυρό που ανάγεται στον λεγόμενο πρώιμο Μεσαίωνα, σε μια εποχή γύρω στο 1000 μ. Χ.
Ο θησαυρός βρέθηκε μετά από δικές τους έρευνες και στη συνέχεια, συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, την ανασκαφή ανέλαβαν οι τοπικές αρχές. Και βρέθηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα πράγματα, όπως νομίσματα, μαργαριτάρια, ένα σφυρί του Θορ, σπασμένα δαχτυλίδια και καρφίτσες. Έναν θησαυρό που οι ειδικοί θεωρούν ότι ανήκουν στον προαναφερθέντα Χάραλντ τον Κυανόδοντα.

Μα γιατί τόσο ξαφνικό ενδιαφέρον όμως για έναν ξένο βασιλιά που ηγούνταν της Δανίας και λίγο αργότερα τμήματος και της Νορβηγίας – και μάλιστα πριν από 1000 και βάλε χρόνια;;
Επειδή όλοι γνωρίζουμε το bluetooth στις συσκευές μας. Και κάποια στιγμή οι περισσότεροι αναρωτηθήκαμε τι διάολο υποδηλώνει αυτό το περίεργο σηματάκι.

Ο Χάραλντ ως ιστορική παρουσία εισήγαγε στη Δανία τον Χριστιανισμό και τους οργάνωσε, αφού ήταν ο πρώτος που ένωσε τα διάφορα βασίλεια της περιοχής. Και τώρα που ανακαλύφθηκε μια σημαντική απόδειξη της παρουσίας του, με τη μορφή κάποιου θησαυρού, η ιστορία του ξαναήρθε στην επικαιρότητα.

Όσον αφορά δε το bluetooth;;; Ο Χάραλντ, κατά μια εκδοχή, ονομάστηκε “Κυανόδους” (bluetooth) επειδή είχε ένα δόντι το οποίο είχε χρωματάκι μαύρο – μπλέ.
Δεν ξέρουμε με ποια αφορμή έγινε ή τι θυμήθηκαν οι δημιουργοί της, όμως η τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας bluetooth πήρε από αυτόν το όνομά της. Όσο για το σηματάκι του bluetooth, πρόκειται για “γραφιστικό συνδυασμό” των αρχικών των συνθετικών του ονόματός του (Χάρα-Βάλντ), όπως αυτό γράφονταν στο ρουνικό αλφάβητο.
Δηλαδή H (ᚼ) and B (ᛒ)…

(άντε πάλι, γίναμε λίγο πιο σοφοί και σήμερα!)