Κατηγορίες
Συρία

Επίθεση ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Συρία

Στρατιωτική επιχείρηση με στόχους διάφορα σημεία στο έδαφος τη Συρίας διεξήγαγαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018 οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.

Κάθε χώρα εκ των τριών χρησιμοποίησε είτε αεροπλάνα είτε πλοία της που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή (από την Κύπρο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα) και με πυραύλους επλήγησαν ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό …

…καθώς και μια εγκατάσταση αποθήκευσης χημικών δυτικά της πόλης Χόμς ενώ ο τρίτος στόχος αφορούσε εγκατάσταση αποθήκευσης εξοπλισμού για χημικά και ένα σημαντικό στρατιωτικό κέντρο πάλι κοντά στην πόλη Χομς.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε ότι η επίθεση αποτελούσε ένα “σαφές – καθαρό μήνυμα προς τον Άσαντ” και ότι ήταν ένα “one-time shot” ενώ αυτό που θα πρέπει να προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι η δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, ο οποίος ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις των Ρώσων δεν εισακούστηκαν και ότι “τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες” (πιο κάτω το tweet της Ρώσικης Πρεσβείας στις ΗΠΑ)