Κατηγορίες
αυτοδιοίκηση

Εν αναμονή του ν/σ για Δήμους και Περιφέρειες συνεδριάζουν οι αυτοδιοικητικοί

Το τριήμερο 17-18 και 19 Απριλίου θα διεξαχθούν στην Αθήνα – εν μέσω διαμάχης με την Κυβέρνηση – η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. (Τρίτη 17 Απριλίου) και κοινό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Απριλίου).

Οι αυτοδιοικητικοί είναι δυσαρεστημένοι ούτως ή άλλως με τις κινήσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τον τρόπο που η τελευταία προσπαθεί να προωθήσει αλλαγές στον Καλλικράτη, μέσα από ένα νομοσχέδιο το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει αλλαγές στον τρόπο εκλογής αλλά καμιά άλλη ουσιαστική αλλαγή που θα εγγυάται, κατά τη γνώμη τους, τη βιωσιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και τη σταθερότητα και κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών.

Η ΚΕΔΕ αναφέρεται σε καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου που θα φέρει αλλαγές στον Καλλικράτη ενώ κάνει λόγο για “κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, στα βασικά του σημεία προβλέπει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, αποσύνδεσή των εκλογών για την αυτοδιοίκηση απ’ τις ευρωεκλογές, αλλαγή στο εκλογικό σύστημα (γίνεται λόγος για διάφορα σενάρια που αναφέρουν εκλογές με απλή αναλογική, με πλαφόν στην είσοδο κάποιου συνδυασμού στα Συμβούλια κλπ) και τετραετή θητεία στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.