Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Κοινότητα Τρικάλων

Ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη η 6η ημερίδα για τον αγροδιατροφικό και πρωτογενή τομέα στα Τρίκαλα (φωτογραφίες – video)

Άκρως ενδιαφέρουσα και με μεγάλη συμμετοχή ήταν για μια ακόμη χρονιά η ημερίδα για τον αγροδιατροφικό και πρωτογενή τομέα που διοργανώθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά στα Τρίκαλα με πρωτοβουλία του πανεπιστημιακού Κ. Καραντινινή σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς των Τρικάλων.
Και φέτος η Περισκόπηση ήταν εκεί (επίσης για 6η συνεχόμενη χρονιά, είμαστε εκεί από την πρώτη ημερίδα) και κατέγραφε και μετέδιδε – παρά τα όποια προβλήματα στα οποία αναφερθήκαμε χθες, την ημερίδα.
Στην οποία ακούστηκαν πολλά από τους ομιλητές: συμπεράσματα, παράπονα, σχεδιασμοί, αναλύσεις για το μέλλον της γεωργίας, συγκριτικά σε σχέση με προηγούμενες περιόδους αλλά και σε σχέση με άλλες χώρες, προσωπικές ή εταιρικές και συνεταιριστικές ιστορίες και εμπειρίες, προτάσεις.

Γενικό συμπέρασμα της ημερίδας, σε απλά ελληνικά και όπως το καταλαβαίνουμε εμείς, ήταν ένα: ή αλλάζουμε (συνεργαζόμαστε, υιοθετούμε τους νέους τρόπους προώθησης των προϊόντων μας, χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία, ενισχύουμε την έρευνα στα πανεπιστήμια και εφαρμόζουμε στα χωράφια τα αποτελέσματα) ή θα εξαφανιστούμε από τον χάρτη της γεωργίας του 21ου αιώνα.

Τα πράγματα πάνε μπροστά, οι άλλοι έχουν ήδη μπει σε ένα νέο παιχνίδι που δεν έχει σχέση με την καλλιέργεια που ορίζεται με βάση τις… ενισχύσεις.

Οι ξένοι αγρότες συνεργάζονται μεταξύ τους, στο πλαίσιο μικρών ή μεγαλύτερων συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών.
Εφαρμόζουν τις σύγχρονες τεχνολογίες ακόμη και στα μικρότερα αγροκτήματα, γεωστατικοί δορυφόροι, λογισμικό και “έξυπνες” φορητές συσκευές είναι στη διάθεση σχεδόν κάθε αγρότη. Επενδύουν στη γνώση για να λάβουν αποτέλεσμα, δεν γεμίζουν με άχρηστα (τον πιο πολύ καιρό) μηχανήματα τις αυλές τους και δεν κοιτάνε πλέον π.χ. ποιος θα ‘χει το μεγαλύτερο τρακτέρ στο χωριό αλλά έχουν περάσει στο αντίθετο άκρο (όπου έχουν ένα τρακτέρ για δουλειές που γίνονται ελάχιστες φορές το χρόνο και το μοιράζονται βάσει προγραμματισμού χρήσης, ρίχνοντας έτσι ακόμη πιο πολύ το κόστος παραγωγής).

Χρήσιμη ήταν και αυτή η ημερίδα. Μάθαμε πολλά που δεν γνωρίζαμε, είδαμε που οδεύει η γεωργία του 21ου αιώνα, πήραμε μια ιδέα για τα χρήματα που χάνονται από το εισόδημα των αγροτών επειδή ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως ότι η λύση δεν είναι μόνο η στροφή προς τις νέες καλλιέργειες αλλά και η υιοθέτηση των νέων δυνατοτήτων που μας δίνει η τεχνολογία ακόμη και στις “παλιές” καλλιέργειες. Με βάση τις συνεργασίες, αρχικά μεταξύ των παραγωγών – πράγμα δύσκολο στην χώρα μας (όπου λόγω της κάκιστης εμπειρίας των προηγουμένων δεκαετιών οι γεωργοί, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι όταν ακούν τις λέξεις “συνεργασία” ή “συνεταιρισμός” φεύγουν μακριά τρέχοντας – κι όχι άδικα…!!!).

Και φυσικά ότι όλα μα όλα παίζονται στον τρόπο προσέγγισης των καταναλωτών σε κάθε επίπεδο, ιδίως των νέων που είναι και οι “αυριανοί δυνητικοί πελάτες” του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Αυτών των καταναλωτών που είναι τώρα γύρω στα 25-30, είναι “ψαγμένοι” και θέλουν να ξέρουν τι τρώνε και τι χρησιμοποιούν αλλά κυρίως θέλουν να ξέρουν και πως παράχθηκε αυτό που τρώνε ή χρησιμοποιούν.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους ελάχιστους πυλώνες στους οποίους μπορεί πλέον να βασιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Αν το κράτος καταφέρει να μην εξοντώσει τους αγρότες (με κάθε είδους μέτρα, φόρους, γραφειοκρατία και παρεμπόδιση) και αποφασίσει να συνδέσει τα πανεπιστήμια με την παραγωγή, τότε σίγουρα η χώρα αλλά κυρίως οι περιοχές της που η οικονομία τους βασίζεται στον πρωτογενή τομέα θα μπορέσουν να δουν με πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον…

Στην ημερίδα βρέθηκαν ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης (που απηύθυνε και χαιρετισμό), όλοι οι βουλευτές της Ημαθίας – Αντωνίου, Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης (ΣΥΡΙΖΑ) / Βεσυρόπουλος (Νέα Δημοκρατία), στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών, εταιριών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, φοιτητές και αρκετοί γεωργοί.

Μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι: Τ. Χανιώτης (διευθυντής στη Γ. Διεύθυνση Γεωργίας και Αγρ. Ανάπτυξης της Ε.Ε.), Χαρ. Κασίμης (Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ), Β. Βέργος, Δημ. Μπουραντάς, Θαν. Βακάλης, Χρ. Σταμάτης, Βαγγ. Διβάρης, Ξεν. Κάππας, Φίλ. Παπαδόπουλος ενώ στον αντίλογο ήταν οι Αλ. Γκουσιάρης και Νίκος Λιολιόπουλος.
Περίπου προς το μέσον της ημερίδας που κράτησε κοντά 6 ώρες οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν στον αύλειο χώρο τοπικούς χορούς (κατά τη διάρκεια ενός εκ των διαλειμμάτων) ενώ μετά το τέλος της ημερίδας παρατέθηκε γεύμα στους ομιλητές και στους συμμετέχοντες στο πάνελ (οι οποίοι στο τέλος των ομιλιών έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα).

Δείτε στη συνέχεια ένα μκρό απόσπασμα από την ημερίδα, την οποία η Περισκόπηση μετέδωσε στο youtube (το βίντεο από την εκδήλωση, που συνολικά διήρκεσε κοντά ένα εξάωρο, θα ανέβει – αφού πρώτα γίνει επεξεργασία – αργότερα).