Κατηγορίες
Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: αναμένονται σύντομα (κι ευτυχώς που δεν έχουμε μετρό…)

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι δεν έχουμε μετρό στην περιοχή μας.
Το κακό της υπόθεσης είναι ότι για τις νέες αντικειμενικές αξίες το μόνο που μπορούμε να κάνουν είναι… υποθέσεις, αφού δεν θα πρέπει να αναμένεται ανακοίνωση πριν από το Μάιο.

Σύμφωνα με όσα γράφουν εδώ και μέρες οι εφημερίδες, οι αντικειμενικές θα ανέβουν σίγουρα σε περιοχές που πήγε το μετρό ενώ θα υπάρξουν γενικότερες μεταβολές περίπου στο 80% των περιοχών (αυξημένες αξίες στο 60% και μειωμένες στο 20%) ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% θα μείνει αμετάβλητο.

Η μεγάλη πλάκα όμως είναι αλλού, επειδή οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν με τη σειρά τους καμιά εικοσαριά τέλη και φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα – από ΕΝΦΙΑ μέχρι μεταβιβάσεις και πωλήσεις κλπ κλπ κλπ:

α) θα πρέπει να δουν τι θα γίνει με τις εισροές από τα ακίνητα και με τον ΕΝΦΙΑ (είναι και οι “δανειστές” από δίπλα και περιμένουν να εισπράξουν) και

β) πως θα γίνει ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί βάσει των αντικειμενικών που θεωρητικά θα ισχύσουν μέχρι τα μέσα του 2018 (είναι και οι εκλογές κοντά).

Ηθικόν και οικονομικόν δίδαγμα: για την ώρα είναι άγνωστο πως θα κινηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Αλεξάνδρειας, όμως ευτυχώς δεν έχουμε μετρό….