Κατηγορίες
Ιταλία

Εκλογές στην Ιταλία: ο Σίλβιο θα επιστρέψει στα 80φεύγα ;;;;

Εκλογές σήμερα στη γειτονική Ιταλία και όπως έδειχναν τα πράγματα την τελευταία μέρα των δημοσκοπήσεων (δεδομένου ότι τότε οι αναποφάσιστοι έφταναν ακόμη και το 35%) η χώρα πιθανόν σήμερα να βρεθεί σε πολλά διλήμματα γιατί η λύση των εκλογών ξανά σύντομα είναι μια πολυτέλεια για την τρίτη πιο μεγάλη οικονομία της ΕΕ (που είναι καταχρεωμένη μέχρι το λαιμό, σε πιο μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα – τηρουμένων των αναλογιών).

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει ένα μικτό εκλογικό αναλογικό και πλειοψηφικό σύστημα, τόσο για τη Γερουσία όσο και για τη Βουλή. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν πάνω από 42 εκατομμύρια ψηφοφόροι.


Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία το 1/3 των μελών τους θα εκλεγούν με πλειοψηφικό και τα υπόλοιπα 2/3 με αναλογικό.

Οι δημοσκοπήσεις (που απαγορεύεται εδώ και καιρό να δημοσιοποιηθούν) έφερναν πρώτο τον Σίλβιο που επανέκαμψε στην πολιτική, χάρη και στις επιλογές του στο να οργανώσει (ξανά) έναν δυνατό πόλο. Κοντά στο 36,5% έδιναν οι δημοσκοπήσεις στον πόλο της κεντροδεξιάς. Ο χαμός θα γίνει σε δεύτερη φάση, επειδή δεν είναι ξεκάθαρο αν το “αφεντικό” στη κεντροδεξιά είναι το Φόρτσα Ιτάλια (κοντά στο 15%) ή η Λίγκα του Βορά (κοντά στο 14,5%).

Το Κίνημα των 5 αστέρων (M5S) του Γκρίλο είναι το πρώτο κόμμα, αφού υπολογίζεται να πιάσει κοντά στο 26-27%.

Ο πόλος της Κεντροαριστεράς του Ρέντσι δεν αναμένεται να κερδίσει πάνω από το 26-27% των ψήφων.