Κατηγορίες
αγορά Ημαθία Οικονομία

Βέροια: σύσκεψη για τις εξαγωγές της Ημαθίας στο Επιμελητήριο

Διευρυμένη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 7ης Μαρτίου, στην αίθουσα του οικείου Επιμελητηρίου.

Στην σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ημαθίας, Γιώργος Μπίκας, στελέχη του διοικητικού του συμβουλίου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών της Ημαθίας, τοποθετήθηκαν, πλην του αντιπεριφερειάρχη, ο επικεφαλής του Μολδαβικού Επιμελητηρίου, Βασίλ Νίκας και εκπρόσωπος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου, Μάρκο Φλοριάν.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μολδαβού πρέσβη, Ανατόλ Βανγκελί, στον κ. αντιπεριφερειάρχη, την Τρίτη 6η Μαρτίου, όπου και καθορίστηκε η ατζέντα των συνομιλιών, εν όψει επικείμενης συνεργασίας στον εξαγωγικό τομέα, νωπών αγροτικών προϊόντων, αλλά και μεταποιημένης παραγωγής, μεταξύ της Ημαθίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Γόνιμος υπήρξε επίσης ο διάλογος για τις παρεχόμενες δυνατότητες από την δημοτική αρχή του Μιλάνου, σε Έλληνες εξαγωγείς, διάθεσης των αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας, στην δημοτική αγορά της ιταλικής πόλης.

Στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε την βασική προτεραιότητα που θέτει σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Ημαθίας, που δεν είναι άλλη από την άρση του ρωσικού εμπάργκο.

«Οι επιχειρήσεις μας, μετά το ρωσικό εμπάργκο προς την χώρα μας, που ήλθε ως αντίμετρο της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ε.Ε, προσπαθούν να κρατηθούν στην διεθνή αγορά των νωπών μας προϊόντων, στην οποία κυριαρχεί φυσικά το επιτραπέζιο ροδάκινο μας, χωρίς καμία μέριμνα εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης. Τα αποτελέσματα του ρωσικού εμπάργκο είναι καταστροφικά για την Ημαθία. Από τους αγρότες μας, που δεν καλύπτουν πλέον με τις τιμές που λαμβάνουν ούτε το κόστος παραγωγής, μέχρι τους συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν χάσει την γη κάτω από τα πόδια τους. Προφανώς εκεί στην Αθήνα αγνοούν ότι ο κύκλος του ροδάκινου περιλαμβάνει μια σειρά δεκάδων επαγγελμάτων. Από την μεταφορά, την συσκευασία, την τυποποίηση και απασχολεί εποχικά χιλιάδες εργαζόμενους στην περιφερειακή μας ενότητα, αλλά και στην γειτονική Πέλλα. Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε οι επαίτες του εκάστοτε υπουργού αγροτικής ανάπτυξης. Το ζήτημα του ροδάκινου δεν λύνεται με ημίμετρα των χυμοποιήσεων και της διάθεσης τους σε ιδρύματα εντός των συνόρων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ακόμη στην αναγκαιότητα αναζήτησης νέων μεθόδων προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα, τόσο την εξαγωγική προσέγγιση της Μολδαβίας, μιας χώρας που διαθέτει σύνορα με τη Ρωσία, αλλά και της αγοράς του Μιλάνου.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, το μέλος της διοίκησης Στέφανος Αποστολίδης, τόνισε την αλληλέγγυα στάση του θεσμικού φορέα στις προσπάθειες της Π.Ε Ενότητας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της αναζήτησης νέων αγορών.

Τις επόμενες μέρες η συνεργασία της Π.Ε Ημαθίας και του Επιμελητηρίου θα αποφέρει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, που αφορούν την ατζέντας της σύσκεψης, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια υλοποίησης τους.