Κατηγορίες
Γκυρίνης Παναγιώτης δήμαρχος Αλεξάνδρειας εθνικές εορτές

Μήνυμα του δημάρχου Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνη για την 25η Μαρτίου

Σε μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης αναφέρει τα εξής:

“Στις 25 Μαρτίου ο Χριστιανισμός τιμά το μεγάλο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ο Ελληνισμός πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ημέρα στη νεώτερη ιστορία του για το ξεκίνημα της απελευθέρωσης από τη βαρβαρότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η επανάσταση του 1821 για την ελληνική ανεξαρτησία και τη λευτεριά, ξεκίνησε σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία που έκαναν τον αγώνα των Ελλήνων να μοιάζει με θαύμα παρά με ιστορικό γεγονός. Όμως η πίστη στην ιδέα της Λευτεριάς και η φύση των Ελλήνων να πολεμούν διαχρονικά ενάντια στο σκοταδισμό και τη δουλεία με εφόδια το θάρρος, την ανδρεία και την αυτοθυσία νίκησαν μια ολόκληρη Αυτοκρατορία παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Ο αγώνας του 1821 αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα και αφορμή για τους Έλληνες, ώστε να απορρίψουμε τη μοιρολατρία και να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας. Η Ελλάδα μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της και να στηριχθεί στις δικές τις δυνάμεις.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, στη σύγχρονη ιστορία, έχουμε μπροστά μας ανοιχτά εθνικά θέματα και προκλήσεις και συγχρόνως ζούμε κρίσεις, οικονομικές και κοινωνικές. Είναι λοιπόν απαραίτητη και αναγκαία η εθνική ομοψυχία, η ενότητα όλων των Ελληνικού Έθνους και η κοινωνική συνοχή, γιατί όσες φορές στο παρελθόν το πράξαμε και αγωνιστήκαμε τα αποτελέσματα ήταν νικηφόρα.

Μπροστά στις σκιές των ηρώων του 1821 και στο μήνυμα της επανάστασης του 1821 να σταθούμε με στάση προσοχής, τιμής και περίσκεψης, να βρεθούμε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ» και να αναλογιστούμε ότι οι θυσίες του αγώνα είναι πολύ μικρότερες από τα δεινά της υποταγής, ώστε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε έξοδο από τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Νιώθοντας περήφανοι για όσα κληρονομήσαμε ας κάνουμε περήφανα και τα παιδιά μας για αυτό που θα τους κληροδοτήσουμε.

Εύχομαι σε όλους και όλες και στον καθένα και καθεμιά ξεχωριστά Χρόνια Πολλά, υγεία και κάθε ευτυχία.”