Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή Ελλάδα Ελληνοτουρκικά

Υποτιμούν τις δύσκολες καταστάσεις και τη νοημοσύνη μας…

Παρακμή: οι πολιτικοί μας αντί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν, μαλώνουν στη Βουλή…

Για να μην χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δένδρο (έτσι είναι, βάσει μεγεθών και σπουδαιότητας το δένδρο είναι η Novartis και το σκάνδαλο της ενώ το δάσος είναι τα μύρια-όσα προβλήματα με τα της εξωτερικής πολιτικής), ας σημειώσουμε ότι:

α) οι Τούρκοι είναι σταθεροί στις… προκλήσεις και στις παραβιάσεις, αν και μια ψιλοκλιμάκωση υπάρχει. Παραβιάζουν πάλι συστηματικά τον εναέριο χώρο της χώρας μας στο Αιγαίο – τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά το μεσημέρι της Τετάρτης.

β) οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε νέα δέσμευση τμημάτων του οικοπέδου 3 της Κύπρου ενώ έχουν επίσης δεσμεύσει με άλλη NAVTEX μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής στα δυτικά και στα νότια της Κύπρου.

γ) οι Αλβανοί αναμένεται να δημιουργήσουν θέμα με την οριοθέτηση περιοχών στα βόρεια της Κέρκυρα. Όσοι ξέρουν λένε πως επιδιώκουν αλλαγή της συμφωνίας του 2009 . Μια “απρόσεκτη” από μέρους μας όμως αποδοχή αλλαγών θα έχει και παρατράγουδα, αφού οι εξ’ ανατολών γείτονες θα επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν και στο Αιγαίο προς όφελός τους ενώ ίσως να δημιουργηθούν και προβλήματα με τους Ιταλούς στο Ιόνιο (που υποτίθεται πως λύθηκαν από το 1977).

δ) η Δωροθέα πανηγυρίζει και λέει ότι ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση, αναφερόμενη στο θέμα με τα Σκόπια, τα οποία φυσικά ονομάζει “Μακεδονία” ενώ αποκαλεί τον Ζάεφ “Μακεδόνα πρωθυπουργό”.

ε) ο Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ πήγε βόλτα (όχι για να πάρει αέρα) στην Τουρκία, συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά τα βρήκαν.

Όσο για τους δικούς μας πολιτικούς;;
Αυτοί έχουν σοβαρότερα θέματα, να συζητάνε για τη Novartis στη Βουλή, να βρίζονται ξεφτιλίζοντας και υποτιμώντας για μια ακόμη φορά το χώρο ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι αδυνατούν να θέσουν προτεραιότητες και αρκούνται στο να υποτιμούν τη δική μας νοημοσύνη…