Κατηγορίες
Ελληνοτουρκικά

Στη δημοσιότητα το βίντεο από το επεισόδιο στα Ίμια με το “Γαύδος” και τους Τούρκους

Στη δημοσιότητα ήρθε το βίντεο από τη νύχτα έντασης στα Ίμια στις 12 Φεβρουαρίου 2018, όταν το σκάφος “Umut” που ανήκει στο λιμενικό των Τούρκων και είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα εμβόλισε στο πίσω αριστερά τμήμα του το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” “Γαύδος” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Στο βίντεο – το οποίο έχει ληφθεί από τις κάμερες που υπάρχουν στο ελληνικό σκάφος – είναι εμφανής η προσπάθεια των Τούρκων να προκαλέσουν δυστύχημα, αφού (σύμφωνα και με τις μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη δική μας μεριά) το τούρκικο πλοίο, διαστάσεων περίπου 100 μέτρων με το διακριτικό “703” έπεσε με ταχύτητα επάνω στο ελληνικό, στοχεύοντάς το στο μέσον, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες.


Όπως ανέφεραν στα δελτία ειδήσεων του Σαββάτου ειδικοί, από το βίντεο φαίνεται πως οι Έλληνες προσπάθησαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τα χειρότερα (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κάποιος, φαίνεται ακόμη και ο καπνός από τις μηχανές του “Γαύδος” που δούλεψαν στο φουλ αφού προσπαθούσε να ξεφύγει) ενώ οι Τούρκοι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι π.χ. υπήρχε κακή ορατότητα (αφού τα φώτα στα απέναντι παράλια φαίνονται πολύ καθαρά).

 

Περίπου 25 μέρες πριν από το συγκεκριμένο συμβάν, στις 17 Ιανουαρίου, είχε σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό με τουρκική ακταιωρό η οποία ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος» που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.