Κατηγορίες
ανακοινώσεις

Επαγγελματίες φωτογράφοι για τις νέες βιομετρικές ταυτότητες: έχουν δώσει σε μια εταιρία το έργο – δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις

Σε δελτίο τύπου της Ένωσης Φωτογράφων που κοινοποιούν οι Επαγγελματίες Φωτογράφοι της Ημαθίας αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά με το καθεστώς που πάει να δημιουργηθεί, αφού σύμφωνα με όσα η ανακοίνωση αναφέρει οι φωτογραφίες για τις νέες ταυτότητες θα “βγαίνουν” μέσα στο κατά περιοχή αστυνομικό τμήμα ενώ το έργο θα το έχει μόνο μια εταιρία:

“Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέες βιομετρικές. Η υποχρέωση αυτή απορρέει τόσο από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ όσο και από πιέσεις τρίτων χωρών με στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας και την μείωση του διοικητικού κόστους των υπηρεσιών σε θέματα ελέγχου.

Με βάση αυτά και σύμφωνα με την δημοσιότητα που έχει λάβει η συγκεκριμένη αλλαγή, το κόστος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες για την αντικατάσταση ή την έκδοση νέων δε θα υπερβαίνει τα 10€. Χωρίς να κάνουμε αναφορά σε θέματα ενίσχυσης της ασφαλείας που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του κάθε κράτους θα πρέπει σας επισημάνουμε μια αρνητική πτυχή στην οποία γίναμε γνώστες σχετικά με την επερχόμενη αυτή μεταβολή.

Με την έκδοση των φωτογραφιών εντός των αστυνομικών τμημάτων από μία και μόνο εταιρεία πανελλαδικά σηματοδοτείται μια καταστροφή για τον κλάδο του φωτογράφου. Η διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του φωτογράφου καταργείται στα αντισυνταγματικά όρια μια μονοπωλιακής παροχής.
Όπως γίνεται και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ο πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίσει μόνος του, σύμφωνα με τις αυστηρές προϋποθέσεις ασφαλείας, με ποιόν τρόπο θα αποκτήσει τις φωτογραφίες για την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο.

Δυστυχώς αυτό στην Ελλάδα οδεύει προς κατήργηση. Μια και μόνο εταιρεία χρηματοδοτούμενη από το κράτος θα αναλάβει όχι μόνο την έκδοση των νέων ταυτοτήτων αλλά θα εισπράττει και χρήματα από τους πολίτες!
Η υιοθέτηση των νέων βιομετρικών ταυτοτήτων με τον τρόπο που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, θα σημάνει την απώλεια μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τον επαγγελματικό μας χώρο. Οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση, εάν όχι εξαφάνιση του κλάδου με κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, ραγδαία απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον θα υπάρξει και απομείωση παραγωγικού κεφαλαίου δεδομένου ότι οι επαγγελματίες του χώρου έχουν ήδη επενδύσει για την παραγωγή φωτογραφιών τύπου διαβατηρίου (δηλαδή με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν και για τις νέες ταυτότητες)

Με άλλα λόγια θα υπάρξουν αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Από την πλευρά του ανταγωνισμού, η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα δημιουργήσεις μονοπώλιο στη διάθεση του προϊόντος που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το μελλοντικό κόστος θα είναι μικρότερο ή ίσιο με το ισχύον καθεστώς.

Με αυτόν τον τρόπο θα μεταβιβαστεί βίαια ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των επαγγελματιών του νομού σε μία μόνο εταιρεία, χωρίς μείωση του κόστους για τους πολίτες, με κυβερνητική όμως επιδότηση, καθώς η εταιρεία εκτός από τα χρήματα των πολιτών, θα εισπράττει και από το κράτος.

Φυσικά και πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε έκδοση νέων ταυτοτήτων, γιατί όμως αυτό να γίνει με άλλον τρόπο από ότι ήδη το πετυχημένο μοντέλο των διαβατηρίων;

Γιατί πρέπει ο Έλληνας να συσσωρεύεται σε ένα αστυνομικό τμήμα ανα νομό για μια απλή ταυτότητα;

Γιατί πρέπει εκτός από το παράβολο να χρηματοδοτείται από το κράτος μια ιδιωτική εταιρεία;

Γιατί θέλουν, για πολλοστή φορά, να πλήξουν τους ελεύθερους επαγγελματίες εις βάρος «δικών τους» εταιρειών;

Εάν η πληροφόρηση που έχουμε ευσταθεί θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Διαφορετικά θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ανάσχεση αυτής της δυσμενούς εξέλιξης.

Οι Επαγγελματίες φωτογράφοι της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας”