Κατηγορίες
εκλογές Κύπρος

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο διεξάγεται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά το πολιτικό σκηνικό στο Νησί της Αφροδίτης, το… “ζητούμενο” του πρώτου γύρου δεν είναι η εκλογή του επόμενου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (τέτοιο ενδεχόμενο το αποκλείουν ακόμη και τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων) αλλά το ποιοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο.

Σίγουρος για τον δεύτερο γύρο θεωρείται ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (71 ετών, πολιτικός του ΔΗΣΥ) ενώ η δεύτερη θέση θα “παιχτεί” μεταξύ του Σταύρου Μαλά (50 ετών, ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ) και του Νικόλα Παπαδόπουλου (44 ετών, πρόεδρος του ΔΗΚΟ και γιος του πρώην προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου).

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, η ψηφοφορία θα διακοπεί στις 12.00 και θα ξεκινήσει ξανά στις 13.00. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 6 το απόγευμα. Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται μια εβδομάδα αργότερα.

Πρόκειται για την 13η αναμέτρηση για εκλογή προέδρου, η θητεία του οποίου είναι πενταετής. Πρόεδρος απ’ τον πρώτο γύρο εκλέγεται όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων ενώ στη δεύτερη αναμέτρηση ανακηρύσσεται νικητής των εκλογών όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.